Šoumen Modi je domaćin Grupe 20

U Indiji je počeo centralni dio Samita G20. To je za nacionalističkog premijera Narendru Modija odlična prilika da zacementira moć u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta

2886 pregleda 2 komentar(a)
Modi dočekuje prijestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, Foto: REUTERS
Modi dočekuje prijestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, Foto: REUTERS

Već na početku samita Grupe 20 u Nju Delhiju je domaćin Narendra Modi najavio veliku stvar – Afrička unija će biti primljena u G20. Kako je rekao indijski premijer, to su prihvatile sve članice ove grupe najvažnijih industrijskih i zemalja u razvoju.

Tako je počeo šou indijskog premijera Modija, koji se dugo sprema.

Modi je ponosan na Indiju, a taj ponos se čuje u svakoj rečenici: „Dragi članovi naše porodice sa 1,4 milijarde ljudi, mi smo najveća demokratija na svijetu, mi smo broj jedan i po stanovništvu“, tako je pozdravio ljude povodom indijskog Dana nezavisnosti 15. avgusta.

Indija je od ove godine najmnogoljudnija zemlja na svijetu, prestigla je Kinu. Prema premijeru Modiju, Indija i na drugim poljima prestiže brzom trakom.

„Moji dragi članovi porodice, sigurno je da će indijske sposobnosti i mogućnosti doseći nove vrhunce, a treba podsticati te nove sposobnosti i novu snagu. Naša zemlja danas ima priliku da bude domaćin samita Grupe 20“, najavio je on.

Manifestacije u cijeloj zemlji

Indijsko predsjedavanje G20 se slavi od trenutka kada je Nju Delhi preuzeo tu ulogu, u decembru prošle godine, i to na način na koji to možda niko nije radio ranije.

Ponekad se može steći utisak da je cijela zemlja popločana indijskim logotipom G20 s lotusovim cvijetom. Svuda su plakati s motom „Jedan svijet, jedna porodica, jedna budućnost“ – i naravno da se svuda mogu vidjeti slike Narendre Modija ljubaznog, blagog pogleda.

Svaki radni sastanak je pretvoren u mini-samit, a cirkus G20 je stigao praktično u svaki kutak indijskog potkontinenta.

To je važno za njegovu zemlju, kaže vrhovni operativac samita G20 Amitab Kant, glavni pregovarač indijske vlade. „Mi organizujemo razne skupove G20 u svakoj indijskoj saveznoj državi. Mora se znati da je Indija veća od Evropske unije. To je jedna jako velika zemlja, jedna živahna demokratija.“

Budžet indijskog predsjedavanja Grupom 20 iznosi oko 110 miliona eura, a to je u Indiji velika svota. „Svijet s divljenjem posmatra raznovrsnost Indije, tako je porasla i privlačnost Indije. Raste želja da se upozna Indija, da se shvati Indija“, rekao je Modi.

Promocija Indije? Ili Modija?

Modi je puno toga uradio dobro, kažu oni koji ga cijene. Oni kažu da je premijer približio međunarodne događaje ljudima širom Indije, i istovremeno predstavio Indiju svijetu. O samitu G20 se pišu hvalospjevi.

Ali novinar Hartoš Sing Bal iz lijevo-liberalnog lista Caravan Magazine to doživljava drugačije: „To je zapravo puno važnije za premijera nego za samu Indiju. To je brižljivo sprovedena domaća kampanja.“

Modiju je, kaže ovaj novinar, prije svega važno da dobro izgleda pred parlamentarne izbore naredne godine. No, samit G20 bi se mogao pokazati kao promašaj, pribojava se Sing Bal. I to ne samo zbog činjenice da važni državnici neće prisustvovati sastanku u Indiji.

„Nazire li se nešto veoma važno što ovaj predsjednik G20 želi postići? Ne baš. Hoće li biti usvojena zajednička izjava svih učesnika o Ukrajini? Ne baš. Ili će se raditi o floskulama? Ali on je, uz pomoć medija koji ga podržavaju, uspio da stvori sliku o sebi kao nadrealnoj veličini, kako kod kuće tako i u inostranstvu“, kritikuje novinar.

Modi kao majstor za šou

Hinduistički nacionalista Modi je, čak i prema mišljenju njegovih kritičara, genijalni šoumen, čovek koji umije da se proda javnosti.

Sve što Modi kaže zvuči veliko i patetično: „Moramo da sklopimo novi pakt kako bismo ostvarili snove 1,4 milijarde naših zemljaka. Kada se podigne indijska trobojka 2047. godine, svijet će hvaliti razvijenu Indiju.“

Time je premijer aludirao na veliki poduhvat koji bi Indiju do 2047. trebalo da pretvori u razvijenu zemlju.

Kritika na račun Modijevog stila vođenja zemlje, njegovog odnosa prema opoziciji, politika prema vjerskim manjinama poput muslimana – sve to, čini se, pada u drugi plan, sve to je zasijenio premijer koji predvodi indijsko predsjedavanje G20.

G20 je već sada dio političke baštine 72-godišnjeg premijera, kaže novinar Hartoš Sing Bal: „Puno slika gospodina Modija s političkim liderima Grupe 20 s vremenom će u medijima postajati sve veće i veće. I to će biti sve što će ostati iza njega.“

Bonus video: