Stanovnici Njujorka protestuju zbog migranata

U srcu Menhetna, migranti spavaju na trotoaru pored hotela Ruzvelt, koji je pretvoren u sklonište, ali ne uspjeva da primi sve koje sa granice sa Meksikom šalje guverner Teksasa Greg Abot

5251 pregleda 5 komentar(a)
Protest stanovnika Steten Ajlenda protiv otvaranja centra za smještaj migranata, Foto: Reuters
Protest stanovnika Steten Ajlenda protiv otvaranja centra za smještaj migranata, Foto: Reuters

Skoro 60 hiljada tražilaca azila nalazi se u Nujorku. Neki od njih nemaju drugog izbora sem da spavaju na ulici, što smeta pojedinim građanima. Na Steten Ajlendu u Njujorku patriotske parole, pjesme i znaci. Stanovnici zahtjevaju da se sklonište za migrante, koje je otvoreno par godina, što prije zatvori

“Dobrodošli su ako dolaze legalno, ali nisu ako su ilegalni migranti. Ovi ljudi nisu prošli provjere, mi ne znamo ko su oni”, kaže na protestu Dženin Teranova, stanovnica ovog djela Njujorka.

Ali u skloništu su svi legalni. Prošli su papirologiju, fotografisani su, uzeti su im otisci prstiju i ušli u zvanični sistem tražilaca azila. Po cijelom Njujorku, stare teretane i hale pretvorene su u skloništa za migrante, dok grad traži načine kako da se izbori sa sve većim prilivom migranata.

U srcu Menhetna, migranti spavaju na trotoaru pored hotela Ruzvelt, koji je pretvoren u sklonište, ali ne uspjeva da primi sve koje sa granice sa Meksikom šalje guverner Teksasa Greg Abot.

Protestovalo se i ispred doma gradonačelnika Njujroka Erika Adamsa, koji je naveo da bi federalna vlada mogla da pomogne da se izbore sa krizom. On takođe radi na tome da migranti što prije dobiju radne dozvole.

“Sve sam čuo direktno od tražilaca azila sa kojima sam pričao. Oni žele da rade. Ne postoji ništa toliko antiamerički, kao što je ne puštati ljude da rade”, naveo je Adams.

Demonstranti navode da će nastaviti da traže preseljenje migranata iz skloništa koja su nekada bila škole. Za sada nema zvanične odluke gradskih vlasti, dok se Njujork bori sa tim kako da smjesti sve migrante koji dolaze u grad.

Bonus video: