POPULISTIČKI TAJLANDSKI POKRET OSTAO BEZ LIDERA

Jingluk Šinavatra pobjegla kod brata u Dubai

Hunta je zabranila Jingluk da se bavi politikom, ali je ona mogla prikupiti podršku za stranku na narednim izborima
67 pregleda 0 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2017. 06:42h

Bjekstvo zbačene premijerke Jingluk Šinavatra prije izricanja presude za nemar ostavilo je populistički pokret koji je dugo dominirao tajlandskom politikom bez lidera i u očaju.

To takođe znači da Jingluk neće postati mučenica, što se moglo desiti u slučaju da je zatvorena zbog skupe šeme davanja subvencija, ili da se lako izvukla, što bi nametnulo nezgodna pitanja oko toga zašto ju je vojska zbacila 2014. Ovakav epilog, koji, kako navodi Rojters, tajlandski generali teško da su mogli bolje isplanirati, ne eliminiše bazu moći porodice Šinavatra - mahom siromašne Tajlanđane u provincijama kojih ima toliko da su pobjeđivali na svim izborima od 2001. uprkos najboljim naporima provijnih i rojalističkih konzervativaca.

Jingluk je pobjegla neposredno prije izricanja presude za nemar na suđenju zbog šeme od više milijardi dolara za pomoć siromašnim poljoprivrednicima, kazali su izvori iz njene stranke Puea Tai.

Oni su rekli da je Jingluk pobjegla preko Singapura u Dubai da se pridruži bratu Taksinu Šinavatri, milijarderu i glavi porodice, koji je zbačen sa mjesta premijera 2006. i pobjegao kako ne bi služio kaznu za korupciju, koju je on odbacio kao politički motivisanu.

Establišment baziran u Bangkoku, koji prezire Taksina, optužuje Šinavatre za korupciju i nepotizam.

„Stranka sada nema istinskog lidera. Bez Jingluk, stranka je obezglavljena“, rekao je Rojtersu visoki funkcioner stranke Puea Tai, koji je želio da ostane anoniman. „Ona nema vođu kojeg narod voli.“

Hunta je 2015. zabranila Jingluk (50) da se bavi politikom pet godina, ali je ona mogla prikupiti podršku za svoju stranku na izborima koje je vojska obećala za sljedeću godinu, ocjenjuje Rojters.

„Njen odlazak znači da ona neće postati tajlandska verzija Aung San Su Ći, koja je dugo bila u zatvoru u susjednom Mjanmaru“, piše britanska agencija.

Titinan Pongsudirak, direktor Instituta za bezbjednosne i međunarodne studije na Univerzitetu Čulalongkorn, smatra da će to ohrabriti vojsku jer nije morala da je pošalje u zatvor.

Obezbjeđenje je zaustavilo reportera Rojtersa u ekskluzivnom lokalitetu Emirates Hills u Dubaiju, gdje Taksin ima kuću. Njegov portparol nije odgovorio na pokušaje agencije da kontaktira Taksina.

Sud je odbio obrazloženje Jingluk da se nije pojavila iz zdravstvenih razloga, i pomjerio izricanje presude za 27. septembar. Kasnije je izdao nalog za njeno hapšenje. Imigraciona policija je saopštila da će je uhapsiti na licu mjesta ako bude pronađena.

Rojters prenosi da je u središtima crvenokošuljaša na ruralnom sjeveroistoku Tajlanda, vladalo sumorno raspoloženje. Pristalice bivše premijerke saosjećaju sa njom i ne zamjeraju joj zbog bjekstva, ali ne znaju ko bi mogao da je zamijeni.

Biračko tijelo Šinavatri i dalje postoji, što bi moglo komplikovati planove vojske povodom izbora čak i sa novim ustavom koji bi utvrdio moć generala za naredne godine, piše u Rojtersovoj analizi.

Navodi se da izborne cifre pokazuju da siromašni djelovi tajlandskog društva imaju više glasova nego pristalice elite i njihovih sljedbenika žutokošuljaša.

Samo sjeveroistočni i sjeverni regioni, koji podržavaju Šinavatre, čine više od 45 odsto populacije Tajlanda, prema najnovijim zvaničnim podacima. Oni čine manje od 12 odsto ekonomije.

„Da su ponudili psa kao kandidata na sjeveroistoku, osvojio bi mjesto na izborima“, rekao je Vasavan Ken-kla (40), lokalni lider u sjeveroistočnom Udon Taniju.

Nakon Jinglukinog bjekstva, ruralni birači kojima je koristila politika Šinavatru, mogli bi postati još saosjećaniji, prema mišljenju Pola Čembersa, predavača na Univerzitetu Naresuan na sjeveru Tajlanda.

„Uskoro će se pojaviti ostali lideri Puea Tai“, ocijenio je.

Čak i bez te stranke, pokret crvenokošuljaša poručuje da će nastaviti. Rojters podsjeća da je on igrao ključnu ulogu u pružanju podrške i partiji Puea Tai i bivšoj Taksinovoj stranci Tai Raj Tai, koja je raspuštena 2007.

„Glasaćemo za bilo koju stranku koja podržava nas i koja je na strani demokratije“, kazao je Tanavut, aktivista crvenokošuljaša.

Starija sestra u biznisu, nema političkih ambicija

Iako novajlija u politici, Jingluk je preuzela vlast pošto je Taksin pošao u izgnanstvo i bila je uspješna zahvaljujući šarmu i harizmi, kao i bratovoj podršci iz daljine. Sada nema očiglednih kandidata.

„Ja nemam tu vještinu,“ rekla je Jinglukina starija sestra Montatip Kovitčarenkul (58), koja se bavi biznisom u oblasti telekomunikacija, a koja je pominjana kao potencijalni kandidat.

Pobjegla uz pomoć vlasti?

Rojters navodi da nema dokaza da je hunta znala da Jingluk možda namjerava da se ne pojavi na sudu, ali su među njenim pristalicama kružile spekulacije da je njen odlazak veoma pogodan za vojnu vlast.

„Vlasti su je pomno pratile. Nije moguće da je napustuila zemlju bez pomoći“, kazao je Tanavut Vičaidit iz političkog pokreta crvenokošuljaša, Ujedinjeni front za demokratiju protiv diktature, koji podržava Šinavatre.

Preporučujemo za Vas