Bajden, Modi i G20 objavili projekat koji povezuje Indiju, Bliski istok i Evropu

Indijski premijer Narendra Modi, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi lideri iz cijelog svijeta učestvovali su u objavljivanju projekta

5391 pregleda 3 komentar(a)
Modi i Bajden, Foto: Reuters
Modi i Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden i njegovi saveznici danas su objavili planove za izgradnju željezničkog i pomorskog koridora koji povezuje Indiju sa Bliskim istokom i Evropom.

"Ovo je velika stvar. Ovo je zaista velika stvar" rekao je Bajden o projektu koji ima za cilj podsticanje ekonomskog rasta i političke saradnje.

Planovi o koridoru predstavljeni su na godišnjem samitu Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija, a njegovo uspostavljanje pomoglo bi u jačanju trgovine, isporuci energetskih resursa i poboljšanju digitalne povezanosti.

To bi uključivalo Indiju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Izrael i Evropsku uniju, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Džejk Salivan.

Salivan je rekao da mreža odražava Bajdenovu viziju o "dalekosežnim investicijama" koje dolaze od "efikasnog američkog vođstva" i spremnosti da prihvate druge države kao partnere.

On je rekao da će poboljšana infrastruktura podstaći ekonomski rast, pomoći da se zemlje na Bliskom istoku okupe i da se taj region uspostavi kao čvorište za ekonomske aktivnosti umjesto kao "izvor izazova, sukoba ili krize", kao što je to bio u novijoj istoriji.

Indijski premijer Narendra Modi, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi lideri iz cijelog svijeta učestvovali su u objavljivanju projekta.

"Poboljšanje povezanosti sa svim regionima bio je ključni prioritet za Indiju. Vjerujemo da je povezanost sredstvo za povećanje međusobne trgovine između različitih zemalja međusobnog poverenja", rekao je Modi.

Bijela kuća nije dala detalje o troškovima ili finansiranju projekta, iako je prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman tokom najave naveo cifru od 20 milijardi dolara. Nije jasno da li se ta suma odnosi samo na saudijsku obavezu.

Fon der Lajen je opisala projekat kao "zeleni i digitalni most preko kontinenata i civilizacija" i dodala da uključuje kablove za prenos struje i podataka.

Ona je takođe najavila "Trans-afrički koridor" koji povezuje angolsku luku Lobito sa područjima kontinenta bez izlaza na more: provincijom Kananga u Demokratskoj Republici Kongo i regionima za rudarstvo bakra u Zambiji.

U narednih 60 dana, radne grupe će sastaviti potpuniji plan i odrediti rokove. Prva faza će uključivati identifikaciju oblasti u koje su potrebne investicije i gdje se fizička infrastruktura može povezati između zemalja.

Stranke su u projekat uvele i Izrael i Jordan. Saudijska Arabija i Izrael nemaju diplomatske odnose, iako ih Bijela kuća gura ka normalizaciji odnosa.

Bonus video: