Meloni najavila povlačenje Italije iz inicijative "Pojas i put"

Italija je jedina država članica grupe G7 koja je potpisala BRI, globalni trgovinski i infrastrukturni plan zasnovan na drevnom "Putu svile" koji je povezivao Kinesko Carstvo sa zapadom

4669 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednica italijanske vlade Đorđa Meloni obavijestila je kineskog premijera Li Ćijanga da Rim planira da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put (BRI), objavili su italijanski mediji.

Italija želi da umanji negativnu reakciju Pekinga na posljednju odluku, zbog čega će nastojati da obnovi sporazum o strateškom partnerstvu s Kinom, koji je prvobitno potpisala 2004. godine, a čija je svrha podsticanje ekonomske saradnje.

Italija je jedina država članica grupe G7 koja je potpisala BRI, globalni trgovinski i infrastrukturni plan zasnovan na drevnom "Putu svile" koji je povezivao Kinesko Carstvo sa zapadom.

"Premijerka (Meloni) je svom kolegi prenijela namjeru napuštanja projekta“, objavio je list Korijere dela Sera, rekavši da je premijer Li pokušao da uvjeri Meloni da još jednom razmotri tu odluku.

Italijanski političari dovode u pitanje vrijednost sporazuma BRI, koji je prethodna vlast potpisala 2019. godine i koji predstavlja izvor nesuglasica sa zapadnim partnerima zbog zabrinutosti u pogledu širenja kineskog uticaja, prenosi N1.

Italijani su obavijestili Kineze da njihovu odluku nisu nametnule Sjedinjene Američke Države, dodao je list, što u svojim izvještajima naglašavaju i drugi italijanski mediji.

Italija sledeće godine predsjedava grupom G7, a izmjena njenog odnosa s Pekingom trebalo bi da umiri zapadne saveznike.

Meloni i Li su na samitu grupe G20 u Nju Delhiju u subotu raspravljali o produbljivanju odnosa, navodi se saopštenju Meloninog kabineta.

"Italija i Kina dijele Globalno strateško partnerstvo čija će 20. godišnjica biti sledeće godine i koja će biti znak unapređenja prijateljstva i saradnje u svakom području zajedničkog interesa“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: