Sjedinjene Države se sjećaju žrtava terorističkih napada

U napadu 11. septembra 2001. je poginulo skoro 3.000 ljudi, a SAD su kao reakciju pokrenule globalni rat protiv terorizma

5168 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države obilježavaju dvadeset drugu godišnjicu najsmrtonosnijeg terorističkog napada počinjenog na teritoriji te zemlje.

U napadu je poginulo skoro 3.000 ljudi, a kao reakciju Sjedinjene Države pokrenule su globalni rat protiv terorizma.

Počinioci, militanti terorističke organizacije Al Kaide, oteli su četiri komercijalne letjelice, od kojih su dvema udarili u kule bliznakinje u finansijskoj četvrti na njujorškom Menhetnu, dok su jednu srušili kod Pentagona - sjedišta američkog Sekretarijata za odbranu u državi Virdžinija.

Četvrta letjelica pala je u polje u Šenksvilu, u državi Pensilvanija, pošto su se putnici usprotivili otmičarima.

To su ujedno i mjesta na kojima se svake godine održavaju centralne manifestacije povodom napada 11. septembra 2001. godine. Uz to, građani se žrtava sjećaju i u lokalnim sredinama.

Uoči dvadeset druge godišnjice novom DNK metodom identifikovane su još dvije žrtve terorističkih napada u Njujorku. Riječ je o muškarcu i ženi koji su poginuli u urušuvanju zgrade Svjetskog trgovinskog centra.

Takođe, njujorška vatrogasna služba dodala je imena još 43 svoja pripadnika na Memorijal u Njujorku. Uzrok njihove smrti povezan je sa posljedicama terorističkih napada.

Bajden na Aljasci, Haris u Njujorku, prva dama kod Pentagona

Američki predsjednik Džo Bajden neće prisustvovati nijednom od ovogodišnjih memorijala. Umjesto toga, boraviće na Aljasci, gdje će obilježavanje provesti u bazi Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu, gdje je stigao na putu za Vašington nakon azijske turneje.

Bajden će biti u društvu oko hiljadu pripadnika službi za reagovanje u hitnim situacijama - kojima će se i obratiti.

Potpredsjednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof učestvovaće na manifestacijama sjećanja na njujorškom Menhetnu.

Prema tradiciji, na toj komemoraciji ne govore političari, već rođaci žrtava i čitaju se imena stradalih.

Uz njih, komemoraciji u Njujorku prisustvovaće sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas i američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild.

Osim u Njujorku, suprug američke potpredsjednice Emhof prisustvovaće i pomenu u Šenksvilu u Pensilvaniji.

Prva dama Džil Bajden položiće vijenac na spomen obilježje kod Pentagona.

Inače, ovo nije prvi slučaj da američki predsjednik ne prisustvuje obilježavanju godišnjice terorističkih napada na jednoj od lokacija na kojima su počinjeni.

Bajden je, u godini u kojoj je preuzeo mandat, obišao je tri lokacije koje su bile na udaru napada, dok je 2022. bio na komemoraciji u Pentagonu.

Podsjetimo, Barak Obama je 2015. poštu stradalima odao na travnjaku Bijele kuće, a nakon toga je boravio u For midu u Merilendu. Tamo je američkim vojnicima odao prizanje za zaštitu zemlje.

Džordž Buš mlađi je 2005. poštu poginulima, takođe, odao na travnjaku predsjedničke rezidencije.

U terorističkim napadima u potpunosti su uništene dvije kule, visine 410 metara, Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku. Zgrada Pentagona, nadomak Vašingtona, znatno je oštećena.

Početkom oktobra 2001. Sjedinjene Države su za organizovanje napada optužile islamističkog militanta Osamu Bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al-Kaida koji se krio u Avganistanu.

Bin Laden je ubijen maja 2011. u akciji američkih vojnih snaga nadomak pakistanskog grada Islamabada.

Nakon intervencije u Avganistanu, prisustva u toj zemlji, i sukoba koji su trajali bezmalo dvadeset godina – SAD su se povukle dvije sedmice uoči obilježavanja dvadeset godina terorističkih napada 2021.

Na vlast u toj zemlji vratili su se talibani – strana koja je bila protivnik američkih snaga.

Bonus video: