"Palestinci dosta trpe i bez Abasovih antisemitskih izjava"

Palestinski intelektualci osudili komentar predsjednika palestinske uprave

4035 pregleda 0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Rojters
Mahmud Abas, Foto: Rojters

Desetine uglednih palestinskih intelektualaca, umjetnika i drugih javnih ličnosti objavili su otvoreno pismo u kojem osuđuju antisemitske komentare predsjednika palestinskih vlasti Mahmuda Abasa.

U pismu objavljenom u nedjelju, 96 osoba uključujući istoričara Rašida Halidija, politikološkinju Dejnu el Kurd i uglednog biznismena Sema Bahura, naveli su da “jednoglasno osuđuju moralno i politički neprihvatljive komentare” koje je Abas javno iznio prošle nedjelje.

“Odlučno odbacujemo svaki pokušaj umanjivanja, pogrešnog predstavljanja ili opravdavanja antisemitizma, nacističkih zločina protiv čovječnosti ili istorijskog revizionizma u vezi sa Holokaustom”, navodi se u pismu.

U televizijskom obraćanju članovima stranke Fatah osamdesetsedmogodišnji lider je izjavio da je Adolf Hitler nije ubijao evropske Jevreje zbog antisemitizma, već zbog njihove uloge u društvu, kao što je pozajmljivanje novca.

Abas je rekao: “Kažu da je Hitler ubijao Jevreje zbog toga što su Jevreji i da je Evropa mrzjela Jevreje zato što su Jevreji. Ne. Jasno je objašnjeno da su se borili protiv njih zbog njihove društvene uloge, a ne zbog njihove religije.”

Abasovu izjavu su odmah osudili SAD, Njemačka i EU, optužujući ga da izvrće istoriju i promoviše antisemitske stereotipe.

“Palestinski narod je dovoljno opterećen izraelskim kolonijalizmom, okupacijom i represijom, da ne mora snositi negativne posljedice ovakvih neinformisanih i duboko antisemitskih izjava onih koji tvrde da govore u naše ime”, naveli su intelektualci u pismu. “Abas i njegova politička pratnja su se odrekli prava da predstavljaju palestinski narod i našu borbu za pravdu, slobodu i ravnopravnost, borbu koja se suprotstavlja svim oblicima sistemskog rasizma i represije.”

Bonus video: