Amerika se sjeća žrtava terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Napadi, iza kojih je stajala teroristička mreža Al Kaida na čelu sa Osamon bin Ladenom, preoblikovali su američku spoljnu politiku i uticali na njene unutrašnje strahove

3890 pregleda 42 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Amerikanci danas odaju počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001, kada je poginulo 3.000 ljudi, od mjesta na kojem su se u Njujorku nalazile dvije kule Svjetskog trgovinskog centra pa do malih gradova, od istočne obale SAD do Aljaske.

Oteti putnički avioni udarili su tog dana u obje kule Svjetskog trgovinskog centra koji se potom potpuno srušio i u zgradu Pentagona u Vašingtonu, a jedan oteti avion se srušio u Pensilvaniji.

Napadi, iza kojih je stajala teroristička mreža Al Kaida na čelu sa Osamon bin Ladenom, preoblikovali su američku spoljnu politiku i uticali na njene unutrašnje strahove.

Predsjednik SAD Džozef Bajden trebalo bi da prisustvuje ceremoniji u vojnoj bazi u Enkoridžu na Aljasci, a njegova posjeta - usputna stanica na putovanju od Indije i Vijetnama do Vašingtona - podsjetnik je da se uticaj dešavanja od 11. septembra osjetio u svakom, i u najudaljenijem mjestu države.

Bajden, pripadnik Demokratske partije SAD, biće prvi predsjednik koji će obilježiti 11. septembar na zapadu zemlje. On i njegovi prethodnici su ranije uglavnom išli na sama mjesta terorističkih napada, a republikanac Džordž V. Buš i demokrata Barak Obama su godišnjicu obilježavali i na travnjaku Bijele kuće. Obama je jednom od tih prilika posjetio vojsku u Fort Midu u Merilendu, gdje joj je odao počast.

Na "nultom mjestu", na lokaciji na Menhetnu gdje je bio Svjetski trgovinski centar a sada se nalazi Nacionalni memorijalni trg 11. septembra, potpredsjednica SAD Kamala Haris pridružila se drugim zvanicama na ceremoniji na kojoj ne govore ličnosti iz svijeta politike, već obični ljudi, rodbina poginulih, koji čitaju njihova imena i obraćaju se kratkim ličnim porukama.

Neki govornici iznosili su patriotske poruke i govorili o američkim vrijednostima, uz zahvalnice vojsci i onima koji su kobnog dana prvi reagovali na mjestima stradanja.

Jedan govornik je pohvalio mornaričke "foke" koje su u Pakistanu 2011. ubile Osamu bin Ladena - organizatora napada 11. septembra 2001.

Drugi je apelovao na mir i pravdu. Treći je pomenuo da su mnogi životi izgubljeni u "ratu protiv terorizma" poslije 11. septembra. Mnogi su podijelili sjećanja na voljene osobe koje su tada izgubili.

Prva dama SAD Džil Bajden trebalo bi da položi vijenac na spomenik 11. septembra u Pentagonu, gdje je ogromna nacionalna zastava preko cijele zgrade. Tamo su zvonila zvona i muzičari svirali u 9.37 ujutru, u vrijeme kada je jedan od otetih aviona udario u zgradu generalštaba.

Suprug Kamale Haris, Dag Emhof očekuje se na popodnevnoj ceremoniji u Nacionalnom memorijalu leta 93 u blizini Šenksvila u Pensilvaniji, gdje se srušio jedan oteti avion nakon što su putnici pokušali da savladaju otmičare.

Bonus video: