Mekarti: Predstavnički dom će otvoriti zvaničnu istragu o opozivu Bajdena

On je rekao da će se istraga usredsrediti na "navode o zloupotrebi vlasti, opstrukciji i korupciji" Bajdena

5765 pregleda 1 komentar(a)
Mekarti, Foto: Reuters
Mekarti, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2023. 19:00h

Predstavnički dom američkog Kongresa otvoriće zvaničnu istragu o opozivu (impičment) predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena, rekao je predsjedavajući, republikanac Kevin Mekarti, prenosi BBC.

On je rekao da će se istraga usredsrediti na "navode o zloupotrebi vlasti, opstrukciji i korupciji" Bajdena.

Republikanci istražuju predsjednika otkako su preuzeli kontrolu nad Domom u januaru.

Na saslušanjima nisu pronađeni konkretni dokazi o nedoličnom ponašanju Bajdena.

Ona su, međutim, bacila više svjetla na poslove predsjednikovog sina Hantera Bajdena, za koje republikanci kažu da su upitni - i na Bajdenovo znanje o aktivnostima njegovog sina.

Ovo je prvi potez u političkom procesu koji bi mogao rezultirati glasanjem o opozivu u Predstavničkom domu.

Ako to bude odobreno prostom većinom, moglo bi da uslijedi suđenje u američkom Senatu.

U kratkoj izjavi u američkom Kapitolu, Mekarti je rekao da postoje "ozbiljne i kredibilne" optužbe u vezi sa ponašanjem predsjednika.

"Uzeti zajedno, ovi navodi daju sliku kulture korupcije", rekao je on.

Hanter Bajden je trenutno pod federalnom istragom zbog mogućih poreskih zločina u vezi sa njegovim stranim poslovnim interesima.

Kako prenosi Glas Amerike, Mekarti je rekao da je tokom istrage Odbora Predstavničkog doma za nadzor (vlade) utvrđeno da postoji "kultura korupcije" povezana sa Bajdenovom porodicom, dok republikanci istražuju poslove Bajdenovog sina Hantera iz perioda prije nego što je njegov otac preuzeo dužnost predsjednika.

"Postoje optužbe za zloupotrebu položaja, opstrukciju i korupciju i to zahtijeva dalju istragu u Predstavničkom domu. Zato sam naložio odboru Predstavničkog doma da pokrene formalnu istragu o opozivu predsjednika Džoa Bajdena", rekao je Mekarti, republikanac iz Kalifornije.

Mekarti je najavio istragu u trenutku kada se suočava sa sve većim pritiskom desnog krila Republikanske stranke da preduzme akciju protiv Bajdena, i istovremeno pokušava da usvoji zakonski predlog kojim bi se spriječilo zatvaranje vlade krajem mjeseca.

Republikanski lider još jednom se nalazi na političkoj raskrsnici - pokušava da zadovolji svoje najkonzervativnije kolege i spriječi da bude smijenjen s položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Bijela kuća ocijenila je da je proces opoziva politički motivisan.

"Predsjedavajući Mekarti ne bi trebalo da popusti pred ekstremnim, ultra-desničarskim članovima koji prijete da će zatvoriti vladu ako ne dobiju neosnovani, bez ikakvih dokaza, opoziv predsjednika Bajdena. Posljedice za američki narod su previše ozbiljne", rekao je portparol Ijan Sams.

Mekarti se odlučio na najnoviji potez u trenutku kada se bivši predsjednik Donald Tramp, koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu, suočava se četiri krivične optužnice.

Tramp, trenutno favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije, između ostalog se tereti za pokušaje da prekroji rezultat izbora 2020. godine, na kojima je Bajden pobijedio.

"Ovo je providan napor da se osnaži kampanja Donalda Trampa, tako što će se uspostaviti lažno poređenje sa bivšim predsjednikom, protiv kojeg su podignute četiri optužnice", rekao je kongresmen Džejmi Raskin, vodeći demokrata u Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Republikanci u Predstavničkom domu istražuju poslovne operacije Hantera Bajdena, ali do sada nisu iznijeli čvrste dokaze koji bi ga povezali sa predsjednikom.

Iznijeli su nekoliko primjera kada je Bajden bio potpredsjednik za vrijeme administracije Baraka Obame i telefonom razgovarao sa svojim sinom, ili je bio na večerama koje je njegov sin priređivao za poslovne partnere.

Republikanski kongresmen Džejms Komer, predsjedavajući Odbora za nadzor, istražuje finansije Bajdenove porodice i očekuje se da će tražiti bankarske podatke o Hanteru Bajdenu.

Komer je u utorak zatražio od Stejt departmenta da proslijedi dokumenta o Bajdenovim naporima da za vrijeme Obamine administracije suzbije korupciju u Ukrajini.

Komer želi da utvrdi stavove Stejt departmenta o bivšem ukrajinskom tužiocu Viktoru Šokinu, čiju su smjenu tražili Bajden i mnogi zapadni saveznici zbog optužbi o korupciji.

Bijela kuća tvrdi da Bajden nije bio uključen u poslove svog sina. Demokrate u Odboru za nadzor takođe pokušavaju da suzbiju, kako smatraju, neosnovane optužbe protiv Bajdena uoči izbora naredne godine.

U međuvremenu, 30. septembra ističe budžet za vladu, a Kongres mora da usvoji nove zakone o finansiranju ili će u suprotnom većina vladinih službi biti zatvorena.

Konzervativci žele smanjenje budžetskih izdataka, dok Mekarti pokušava da pridobije podršku za privremeno finansiranje vlade do 1. novembra.

Kako funkcioniše procedura impičmenta

Svaki član Predstavničkog doma može predstaviti rezoluciju za impičment ukoliko sumnjiči predsjednika da je kriv za "izdaju, mito ili druge visoke zločine i prekršaje".

Pravosudni odbor Predstavničkog doma obično glasa da li postoji osnov za impičment. Prosta većina u Predstavničkom domu gdje Demokrate imaju 212 a Republikanci 222 prosljeđuje proceduru Senatu.

Suđenjem u Senatu predsjedava glavni sudija Vrhovnog suda, dok članovi Predstavničkog doma i senatori imaju ulogu porote. Predsjednik može imenovati advokate odbrane.

Senat koji ima 100 članova glasa o impičmentu - Demokrate imaju 48, Republikanci 49 senatora, dok su tri nezavisna, a potrebna je dvotrećinska većina.

Ukoliko dođe do impičmenta, potpredsjednik preuzima dužnost do kraja mandata.

Pored Trampa, još tri predsjednika SAD su se suočila sa impičmentom - Endrju Džonson i Bil Klinton koje je Senat oslobodio i Ričard Nikson koji je ponudio ostavku kako bi izbjegao opoziv.

Bonus video: