SAD i Kina 'iskreno, sadržajno i konstruktivno' razgovarali

Vašington je rekao da je Salivan "uočio važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog tjesnaca", dok je Ji upozorio Sjedinjene Države da je pitanje Tajvana "prva nepremostiva crvena linija kinesko-američkih odnosa"

3504 pregleda 2 komentar(a)
Salivan, Foto: Reuters
Salivan, Foto: Reuters

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan i kineski ministrar spoljnih poslova Vang Ji sastali su se ovog vikenda na Malti, saopštili su Peking i Vašington, dok dvije najveće svjetske privrede nastoje da stabilizuju odnose, piše Radio Slobodna Evropa.

Dvije strane održale su "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore tokom brojnih sastanaka održanih 16. i 17. septembra, prema odvojenim izjavama Bijele kuće i kineskog Ministarstva spoljnih poslova objavljenim u nedjelju, prenio je Rojters.

Salivanov sastanak s Jiem bio je posljednji u nizu razgovora na visokom nivou između američkih i kineskih zvaničnika koji bi mogli postaviti temelje za sastanak američkog predsjednika Džozefa Bajdena i kineskog predsjednika Si Đipinga kasnije ove godine, naveo je Rojters

Salivan se posljednji put susreo s Jiem u maju u Beču.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se obje strane složile da zadrže razmjenu komunikacije na visokom nivou i da održe bilateralne konsultacije o azijsko-pacifičkim pitanjima, pomorskim pitanjima i spoljnoj politici.

Bijela kuća je dodala da su se obje strane "obvezale da održe ovaj strateški kanal komunikacije i da nastave sa dodatnim angažmanom na visokom nivou i konsultacijama u ključnim područjima ... u nadolazećim mjesecima".

Vašington je rekao da je Salivan "uočio važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog tjesnaca", dok je Ji upozorio Sjedinjene Države da je pitanje Tajvana "prva nepremostiva crvena linija kinesko-američkih odnosa", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Bajden je ovog mjeseca izrazio razočaranje što je Điping preskočio samit čelnika Grupe 20 u Indiji, ali je rekao da će ga "moći vidjeti".

Sledeća moguća prilika da Bajden razgovara sa Đipingom je samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku u novembru.

Američka ministarka trgovine Gina Raimondo, državni sekretar Entoni Blinken i ministarka finansija Dženet Jelen otputovali su u Kinu ove godine kako bi osigurali kontinuiranu komunikaciju između dvije zemlje u jeku napetosti koje su se rasplamsale nakon što je američka vojska oborila kineski nadzorni balon koji je putovao iznad Sjedinjenih Država.

Bajden i Điping posljednji su se put susreli 2022. na marginama samita G20 na indonezijskom ljetovalištu Baliju.

Bonus video: