SAD: Sjeverna Koreja ispalila tri rakete u Japansko more

Kjodo navodi, pozivajući se na izvore u japanskoj vladi, da bi moglo da se radi o balističkoj raketi koja je letjela 250 kilometara
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2017. 09:07h

Južnokorejska vojska saopštila je da je Sjeverna Koreja ispalila u Japansko more nešto što bi moglo da bude balistička raketa koja je letjela oko 250 kilometara.

Jonhap prenosi da se radilo o "neidentifikovanom projektilu" ispaljenom iz istočne pokrajine Gangvon.

Vojska Južne Koreje odmah je o ovome obavijestila predsednika te zemlje Mun Dže-ina.

Kjodo navodi, pozivajući se na izvore u japanskoj vladi, da bi moglo da se radi o balističkoj raketi koja je letjela 250 kilometara.

Američke vlasti su navele da je Pjongjang ispalio tri rakete, ali da nijedna nije predstavljala pretnju po američko ostrvo Guam.

Sjeverna Koreja ranije je zaprijetila da bi mogla da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

To je prvo poznato lansiranje raketa Sjeverne Koreje od jula, kada je ta zemlja uspješno testirala dvije interkontinentale balističke rakete za koje su analitičari ocijenili da bi mogle da dostignu kopno SAD.

Kabinet presjednika Južne Koreje i južnokorejska vojska takođe su saopštili da je Sjeverna Koreja ispalila "nekoliko" projektila.

Predsjedništvo iz Seula je navelo da će vojske SAD i Južne Koreje nastaviti sa, kako je navedeno, ratnim igrama kao odgovor na lansiranje raketa Pjongjanga.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Bonus video: