Hanter Bajden tužio Poresku službu SAD zbog svjedočenja agenata o njemu

U tužbi stoji da su agenti "ciljali i nastojali da osramote gospodina Bajdena"

3299 pregleda 4 komentar(a)
Hanter Bajden, Foto: REUTERS
Hanter Bajden, Foto: REUTERS

Hanter Bajden, sin američkog predsjednika, u ponedjeljak je tužio Poresku službu SAD, navodeći da su dva agenta koja su tvrdila da su se dešavala miješanja u slučaj protiv njega podijelila njegove lične poreske podatke na pogrešan način.

U tužbi stoji da su agenti "ciljali i nastojali da osramote gospodina Bajdena".

Bajden kaže da federalna zaštita uzbunjivača, koju agenti traže, ne obuhvata dijeljenje povjerljivih informacija u medijskim intervjuima i svjedočenjima pred Kongresom.

Ovaj slučaj povezan je sa istragom o Hanteru Bajdenu - protiv kojeg je prošle sedmice podignuta optužnica zbog posjedovanja oružja. Tužioci su sina Džoa Bajdena optužili da je lagao o upotrebi ilegalnih narkotika kada je kupio pištolj u oktobru 2018. godine. Prema zakonu, njemu bi zbog ovisnosti od narkotika trebalo biti zabranjeno da kupuje oružje.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Dejvid Vajs, a uslijedila je nakon što je pred sudom propao dogovor prema kojem je Hanter trebalo da prizna krivicu za dva manja prestupa u vezi sa plaćanjem poreza da bi izbjegao da bude krivično gonjen po optužbi za posjedovanje oružja. Istraga o porezima je u toku.

Iako je od većine američkih tužilaca koje je tokom predsjedničkog mandata imenovao Donald Tramp zatraženo da se povuku kada je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, što je uobičajeno kod promjene administracija, Sekretarijat za pravosuđe je od Vajsa zatražio da ostane na funkciji.

Hanter Bajden je još u decembru 2020. saopštio da Vajsova kancelarija istražuje njegove poreske poslove. Negirao je bilo kakvu krivicu.

Istraga Sekretarijata je bila pod lupom republikanaca nakon što su uzbunjivači iz Poreske službe, zadužene za istragu, rekli Kongresu da je Sekretarijat usporio istragu i ograničio Vajsovu mogućnost podizanja optužnice.

Specijalni agenti poreske službe Greg Šarpli i Džo Zigler tvrdili su u svjedočenju pred Kongresom da je postojao obrazac "sporog vođenja istražnih koraka" protiv Hantera Bajdena. Obojica su negirala da imaju političke motive.

Vajs, koji je prošlog mjeseca dobio status specijalnog tužioca, negirao je te tvrdnje. Takođe, državni sekretar za pravosuđe, Merik Garland, naveo ja da Vajs ima “apsolutnu nadležnost”.

Tužba koju je Hanter Bajden u ponedeljak podneo u Vašingtonu navodi da su neprikladna objavljivanja uključivala određene poreske godine pod istragom, odbitke i navode o dugovanjima. Iako tužba ne dovodi u pitanje samu istragu, navodi se da je njen cilj da „prisili na poštovanje federalnih zakona o porezu i privatnosti“, te da zaustavi širenje „neosnovanih navoda“ i „nezakonito otkrivanje“ njegovih poreskih informacija.

Poreska služba SAD i dvojica agenata nisu odmah odgovorili Asošijeted presu na upit za komentar.

Mlađi Bajden godinama je bio meta oštrih napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji ga optužuju za nelegalne poslove, između ostalog povezane sa Ukrajinom i Kinom. Odbori u Predstavničkom domu, koji su pod kontrolom republikanaca, mjesecima vode istrage o njegovim inostranim poslovima.

Republikanci su kritikovali i originalni dogovor o priznanju krivice kao povoljan po Hantera Bajdena. On je najpre pristao da se izjasni krivim po optužbama da nije platio više od 100.000 dolara poreza na dohodak 2017. i 2018, ali dogovor je propao nakon što je sudija postavio pitanje da li će sporazum zabraniti tužiocima da podignu optužnice po drugim pitanjima.

Ceo slučaj uticaće na predsjedničku kampanju za izbore 2024, u kojoj će Bajdenov rival vjerovatno biti upravo Tramp, protiv kojeg su podignute četiri krivične optužnice.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti prošle sedmice je objavio da pokreće istragu o opozivu predsjednika Bajdena.

Hanter Bajden nikada nije bio na poziciji u Bijeloj kući niti je učestvovao u kampanji svog oca. Predsjednik je rekao da sa sinom nije razgovarao o poslovima u inostranstvu i da će njegov Sekretarijat za pravosuđe imati nezavisnost u istrazi bilo kojeg člana njegove porodice.

Bonus video: