Tramp kritikovao De Santisa zbog zabrane abortusa na Floridi, naljutio protivnike abortusa u SAD

Tramp, koji u istraživanjima javnog mnjenja ubjedljivo vodi ispred De Santisa u trci za republikanskog predsjedničkog kandidata, danas je dao intervju En-Bi-Siju (NBC) u kojem je više puta odbio da se izjasni da li će, ako ponovo postane predsjednik SAD, podržati donošenje federalnog zakona kojim bi se abortus zabranio u cijeloj zemlji

6153 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp, koji želi to ponovo da postane kao kandidat Republikanske partije, suočio se danas sa gnijevom protivnika abortusa jer je kao "užasnu grešku" okarakterisao odluku svog republikanskog konkurenta, guvernera Floride Rona De Santisa, da u toj saveznoj američkoj državi zabrani pobačaj poslije šest nedjelja od začeća.

Tramp, koji u istraživanjima javnog mnjenja ubjedljivo vodi ispred De Santisa u trci za republikanskog predsjedničkog kandidata, danas je dao intervju En-Bi-Siju (NBC) u kojem je više puta odbio da se izjasni da li će, ako ponovo postane predsjednik SAD, podržati donošenje federalnog zakona kojim bi se abortus zabranio u cijeloj zemlji.

Rekao je da bi "mogao da živi s tim" i da je "sa pravne tačke gledišta vjerovatno bolje" da se abortus zabranjuje u pojedinačnim saveznim državama - što je trenutno slučaj, nakon što je Vrhovni sud SAD pod uticajem novoizabranih konzervativnih sudija oborio pola vijeka star presedan i prestao da tretira abortus kao federalno ustavno pravo.

Što se tiče De Santisove odluke da u Floridi zabrani abortus nakon šest nedjelja - a u tom periodu većina žena i ne zna da je trudna - Tramp je rekao: "Mislim da je to što je učinio užasna stvar i užasna greška".

De Santisov portparol Brajan Grifin na to je uzvratio preko društvene mreže Iks (bivši Tviter): "Ako hoćete da ugađate demokratama, evo čovjeka za to. Ako želite da pobijedite demokrate u 2024. godini, De Santis vam je jedini izbor".

Konzervativni krugovi u Republikanskoj stranci koji se bore protiv prava američkih žena na abortus imaju veoma jak uticaj na tzv predizborima za stranačkog predsjedničkog kandidata, i Trampov napad na De Santisa, mogao bi da učvrsti njegovu poziciju kao glavnog Trampovog konkurenta, ocenjuje AP.

De Santisa je implicitno podržala organizacija Pro Lajf Amerika, najveća koja se na nivou SAD bori protiv abortusa, a zalaže se za donošenje federalnog zakona kojim bi se zabranio pobačaj poslije 15 nedelja od začeća.

"Ovo je trenutak u kojem nam je potreban zaštitnik ljudskih prava, neko ko je usredsređen na spasavanje života djece i izlaženje u susret potrebama majki. Svaki pojedinačni kandidat (za republikanskog kandidata za predsjednika SAD) morao bi da bude jasan u pogledu toga kako će to da ostvari", rekla je predsjednica udruženja Merdžori Danenfelser.

Međutim, potpuna zabrana abortusa veoma je nepopularna među stanovništvom, a analitičari smatraju da je relativno lošem rezultatu Republikanske partije na prošlogodišnjim izborima za Kongres i predstavnička tijela u saveznim državama "kumovalo" upravo insistiranje republikanaca na ograničavanju ili potpunoj zabrani abortusa u nizu saveznih država, nakon odluke Vrhovnog suda SAD.

Vrhovni sud je tu odluku doneo u ljeto 2022. godine, pod uticajem troje konzervativnih sudija koje je na funkcije predložio upravo Tramp dok je bio predsjednik (2016-2020). Potom je većina država pod kontrolom republikanaca usvojila ili pokušava da usvoje razne oblike ograničenja prava na abortus, dok su države pod kontrolom demokrata ojačale pravo na abortus, a neke su ga čak ubacile u svoje ustave.

Tramp sebe predstavlja kao predsjednika koji je najviše učinio za protivnike abortusa, ali sa druge stane prilazi ovom pitanju sa političke tačke gledišta i kaže da je Vrhovni sud dao konzervativcima mogućnost da se bore za nova ograničenja, ali i da je pritisak republikanaca da se ta ograničenja usvoje doveo do lošeg rezultata stranke na izborima 2022. godine.

Tramp se za sada ne svrstava uz neke svoje rivale koji se bore za federalnu zabranu abortusa, među kojima je i njegov bivši potpredsjednik Majk Pens.

Bonus video: