Zelenski: Rusija je zaslužila nuklearno razoružanje 1990-ih, zlu se ne može vjerovati, pitajte Prigožina

Optužio je Rusiju da koristi mnoge alate kao oružje ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih zemalja

16927 pregleda 55 reakcija 57 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2023. 21:28h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u utorak obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) po prvi put od ruske invazije, počeo je govor na temu nuklearnog rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kazao je da je svijet u 20. vijeku naučio da se ne treba koristiti oružje za masovno uništenje i da se treba promovisati potpuno nuklearno razoružanje.

"Ali Rusija i dalje ima nuklearne resurse i nema pravo držati nuklearno oružje", kaže on.

Strategiju za razoružanje je opisao kao dobru, ali je uvjeren da to "ne bi trebala biti jedina strategija".

Podsjetio je kako je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, ali je svijet tada "odlučio da Rusija treba postati čuvar takve moći".

"Istorija pokazuje da je Rusija bila ta koja je zaslužila nuklearno razoružanje još 1990-ih godina", poručio je.

Optužio je Rusiju da koristi mnoge alate kao oružje ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih zemalja.

Kaže kako je jasno da Rusija pokušava iskoristiti nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamjenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini.

"Rusija koristi cijene hrane kao oružje. Uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije", objasnio je.

"Od početka agresije, Rusija je blokirala naše crnomorske i azovske luke, a svakodnevno napadaju luke na Dunavu. Rusija pokušava da iskoristi nestašicu hrane na svjetskom tržištu kao oružje, u zamjenu za priznanje okupiranih teritorija", rekao je Zelenski.

Rusija, dodao je, koristi kao oružje cijene hrane, energente.

"Rusija pretvara nuklearnu energiju u oružje, pogledajte šta rade u elektrani u Zaporožju, granatiraju, okupirali su je, a sada ucjenjuju radijacijom", rekao je Zelenski, a objavio na svom Telegram kanalu, prenosi agencija Beta.

Pozvao je cio svijet na solidarnost i jedinstvo kako bi ljudski životi bili spaseni, rekavši da zbog nuklearnog oružja svaki rat može biti posljednji.

"Ukrajina čini sve da se poslije ruske agresije niko više ne usudi da napadne drugu zemlju. Oružje mora biti obuzdano, ratni zločini kažnjeni, a deportovani se moraju vratiti kući. Okupator mora vratiti teritoriju", naveo je on.

Zelenski je ocijenio i kao uznemirujuće što neki u Evropi "potkopavaju solidarnost" i postavljaju "pozornicu za moskovskog glumca".

Istakao je da su u prošlosti terorističke grupe otimale djecu, ali u ratu u Ukrajini, otmica i deportacija ukrajinske djece u Rusiju politika je Putinove (Vladimir, ruski predsjednik) vlade, nešto što dosad nije viđeno.

"Postoje desetine hiljada djece za koju znamo da ih je otela Rusija", kaže Zelenski, i "pokušavamo djecu vratiti kući, ali vrijeme prolazi. Što će se dogoditi s njima?"

"Tu djecu u Rusiji uče da mrze Ukrajinu i sve veze s njihovim porodicama su prekinute. Ovo je očito genocid", kaže on.

Zelenski je zatim govorio o svojoj formuli za mir za koju tvrdi da će okončati rat u Ukrajini.

U pripremi je i mirovni samit, kaže, i pozvao je prisutne u sali Generalne skupštine UN-a da prisustvuje nakon što bude potvrđen.

Naglasio je da o jedinstvu treba razgovarati otvoreno, a ne iza zatvorenih vrata.

"Zlu se ne može vjerovati, samo pitajte Prigožina (Jevgeni)]", rekao je Zelenski, misleći na bivšeg čelnika privatne grupe plaćenika Vagner koji je digao pobunu protiv Putina i poginuo u avionskoj nesreći dva mjeseca kasnije.

Zelenski je završio govor s nadom da će ruski rat biti posljednji u svijetu, rekavši "Slava Ukrajini" dok je odlazio s pozornice.

U govoru koji je održao ranije u utorak na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, američki predsjednik Džozef Bajden je ponovio podršku Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

"SAD će zajedno s našim saveznicima i partnerima širom svijeta nastaviti stajati uz hrabri narod Ukrajine dok brane svoj suverenitet i teritorijalni integritet – i svoju slobodu", rekao je Bajden.

Bonus video: