Indonezija: Dvije godina zatvora za ženu koja je izgovorila molitvu prije nego što je pojela svinjetinu

Indonezija je najveća muslimanska nacija na svijetu, a svinjetina se pod islamom smatra 'haramom' ili nedozvoljenom

3390 pregleda 2 komentar(a)
Pristalice bivšeg hrišćanskog guvernera Džakarte Basukija Purnama protestuju ispred zatvora u kojem se nalazi, nakon što je uhapšen zbog blasfemije, 2017. godina, Foto: Reuters
Pristalice bivšeg hrišćanskog guvernera Džakarte Basukija Purnama protestuju ispred zatvora u kojem se nalazi, nakon što je uhapšen zbog blasfemije, 2017. godina, Foto: Reuters

Indonežanski sud osudio je jednu ženu na dvije godine zatvora ove nedjelje zbog kršenja zakona o bogohuljenju nakon što je objavila video na društvenoj mreži TikTok u kojem je izgovorila muslimansku molitvu prije nego što je jela svinjetinu, prenosi agencija Rojters.

Indonezija je najveća muslimanska nacija na svijetu, a svinjetina se pod islamom smatra 'haramom' ili nedozvoljenom.

Lina Lutfiavati, takođe poznata kao Lina Mukerdži, koja se identifikuje kao muslimanka prema sudskim dokumentima, objavila je video na TikToku u martu u kojem je izgovorila muslimansku molitvu, koja se prevodi "u ime Boga", prije nego što je jela hrskavu svinjsku kožu.

Sud u indonežanskom gradu Palembang, na ostrvu Sumatra, osudio je Linu zbog njenih postupaka u utorak i utvrdio da je namjerno „širila informacije koje su imale za cilj da podstaknu mržnju ili neprijateljstvo pojedinca/grupe na osnovu vjere“, navodi se u sudskom dokumentu.

Naloženo joj je da plati kaznu od 250 miliona rupija (preko 16.000 dolara).

Kritičari kažu da su strogi indonezijski zakoni o bogohuljenju korišćeni da naruše dugogodišnju reputaciju tolerancije i različitosti u toj zemlji jugoistočne Azije.

Nakon suđenja, Lina je novinarima rekla da je iznenađena presudom.

"Znam da griješim, ali nisam očekivala ovu kaznu“, rekla je Lina na lokalnoj stanici MetroTV.

Usman Hamid, izvršni direktor Amnesti internešenela Indonezija, rekao je da je član o bogohuljenju u indonežanskom zakonu zloupotrijebljen za ciljanje manjinskih grupa i neistomišljenika.

"To je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Indonezije u vezi sa poštovanjem i zaštitom slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti ili uvjerenja, slobode mišljenja i izražavanja“, rekao je on.

Zakon o bogohuljenju se uglavnom koristio protiv onih za koje se smatra da su vrijeđali islam, uključujući bivšeg hrišćanskog guvernera Džakarte Basukija Purnama, koji je osuđen na dvije godine zatvora 2017. godine zbog bogohuljenja, pod optužbama koje se smatraju politički motivisanim.

Savjet indonežanskog ulema (MUI), najviše tijelo sveštenika, rekao je sudu da je Linin postupak bogohuljenje protiv islama, navodi se u sudskom dokumentu.

Bonus video: