Rupert Mardok predaje medijsko carstvo sinu

Lahlan Mardok preuzeće upravljanje Foksom i Njuz Korpom, dok će njegov otac biti imenovan za počasnog predsjednika

10726 pregleda 2 komentar(a)
Rupert Mardok, Foto: REUTERS
Rupert Mardok, Foto: REUTERS

Rupert Mardok se povukao sa mjesta predsjednika medijskih korporacija “Foks” i “Njuz korp”, okončavši karijeru koja je trajala više od sedam decenija i tokom koje je stvorio imperiju koja se prostire od Australije do Sjedinjenih Država.

Njegov sin Lahlan Mardok preuzeće ulogu direktora “Njuz korpa” i nastaviti da obavlja dužnost predsjedavajućeg i izvršnog direktora Foksa, saopšteno je juče iz kompanija. Na ovaj način učvršćena je Lahlanova uloga kao šefa medijske imperije i stavljena je tačka na spekulacije u vezi sa nasljeđivanjem unutar porodice Mardok.

Rupert i Lahlan Mardok 2017. godine
Rupert i Lahlan Mardok 2017. godinefoto: Rojters

U obraćanju zaposlenima Mardok je juče napisao: “Naše kompanije su snažnog zdravlja, kao i ja”.

Mardok, koji ima gotovo kontrolni udio u obje kompanije, biće imenovan za počasnog predsjedavajućeg.

Kao sin poznatog ratnog dopisnika u Australiji, Rupert Mardok je preuzeo očev dnevni list ranih 1950-ih i vremenom ga pretvorio u globalnu medijsku imperiju, podsjeća Rojters.

Preselio se u SAD 1974, a 1985. je postao naturalizovani američki građanin sa prebivalištem u Njujorku.

Ranije ove godine, Foks je postigao vansudsku nagodbu u slučaju klevete sa Dominion Voting Systems u iznosu od 787,5 miliona dolara, izbjegavajući sudski proces u kojem se očekivalo da će svjedočiti Mardok, njegov sin Lahlan i izvršni direktori i voditelji na Foksu.

Sudski proces bi stavio Foks u centar pažnje zbog širenja lažnih tvrdnji o namještanju na predsjedničkim izborima u SAD 2020. Pravni stručnjaci su rekli da je ovo najveća nagodba koju je ikad postigla neka američka medijska kompanija.

Foks
foto: REUTERS

“Brojna njegova preduzeća i dalje proizvode mnogo važnih vijesti koje pomažu da svijet bude informisan na načine koji možda ne bi bili mogući da nije bilo njegovog vođstva”, izjavio je za Rojters Brajan Vizer, medijski analitičar u konsultantskoj firmi Madison & Wall. “Međutim, nemoguće je zanemariti drugu stranu medalje, gdje je Foks njuz pojačao toksičnost u američkom političkom okruženju”, dodao je Vizer.

“Porodična dinastija Mardok ne pravi granice između politike, novca i moći; svi oni besprekorno sarađuju u službi osnovnog cilja imperijalne ekspanzije”, navodi se u članku “Njujork tajmsa” o porodici Mardok 2019. godine.

Mada se nekoliko njegovih kompanija smatra konzervativnim, on je prvobitno pozivao Majkla Blumberga da se kandiduje za predsjednika protiv Donalda Trampa.

Uprkos tome što su njegovi mediji značajno doprinijeli Trampovom usponu, Mardok navodno nema laskavo mišljenje o bivšem predsjedniku i takođe je kritkovao voditelje Foks njuza zbog toga što su mu naklonjeni.

Mardok, koji ima šestoro djece, već duže vrijeme želi da njegova djeca preuzmu kontrolu nad poslovnim carstvom. Nakon Mardokove smrti, njegova druga djeca bi mogla dovesti u pitanje Lahlanovu dominaciju, navodi Rojters. Svako od njegovo četvoro odrasle djece ima udio u biznisu. Međutim, njegove najmlađe ćerke, Klo i Grejs, iz njegovog trećeg braka sa Vendi Deng, nemaju pravo glasa u odborima.

Bonus video: