Kina jača mjere protiv pranja novca

Organi javne bezbjednosti će se na zakonit način boriti protiv pranja novca i podzemnih bankarskih krivičnih djela, razbijati kriminalne organizacije i bande, blokirati kanale nezakonitog finansiranja i povratiti prihode stečene kriminalom, navodi se u saopštenju

891 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineske vlasti objavile su smjernice za jačanje saradnje nadzornih, tužilačkih i policijskih odjeljenja u borbi protiv pranja novca u procesuiranju pronevjera i krivičnih djela podmićivanja.

Smjernice su zajednički izdali Nacionalna komisija za nadzor, Vrhovno narodno tužilaštvo i Ministarstvo javne bezbjednosti, prenosi Sinhua.

Kada istražuju slučajeve pronevjere i podmićivanja, nadzorni organi utvrđuju vlasništvo, izvor i odredište imovine i profit koji se dobija od nje. Oni bi trebalo odmah da proslijede tragove ili informacije u vezi sa krivičnim djelima pranja novca organima javne bezbjednosti, navodi se u dokumentu.

Organi javne bezbjednosti će se na zakonit način boriti protiv pranja novca i podzemnih bankarskih krivičnih djela, razbijati kriminalne organizacije i bande, blokirati kanale nezakonitog finansiranja i povratiti prihode stečene kriminalom, navodi se u saopštenju.

Organi tužilaštva će ispuniti svoje obaveze zakonskog nadzora jačanjem nadzora nad pokretanjem, istragom i procesuiranjem krivičnih predmeta za pranje novca. Ova tri odjeljenja mogu da održavaju konsultacije o velikim slučajevima, koristeći tehnologije uključujući velike podatke kako bi poboljšali međuodjeljensku saradnju u obradi slučajeva, u skladu sa smjernicama.

Bonus video: