Azerbejdžan sa Rusijom nastavlja razoružavanje snaga Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu, koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcijepljene teritorije u Azerbejdžan

2844 pregleda 7 komentar(a)
Ruske mirovne snage u Jermeniji, Foto: REUTERS
Ruske mirovne snage u Jermeniji, Foto: REUTERS

Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da sa Rusijom nastavljaju razoružavanje snaga u Nagorno-Karabahu, regionu uglavnom naseljenom Jermenima, gdje je početkom nedelje azerbejdžanska vojska sprovela kratku ofanzivu.

"U bliskoj saradnji sa ruskim mirovnim snagama, sprovodimo demilitarizaciju" separatističkih snaga, izjavio je neimenovani portparol azerbejdžanske vojske u Nagorno-Karabahu koji je tri godine pod kontrolom Azerbejdžana.

"Već smo zaplijenili oružje i municiju", dodao je portparol ne navodeći druge detalje.

Prema njegovim riječima, proces razoružanja može da potraje jer su neki separatistički borci bili stacionirani u udaljenim planinskim oblastima.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu, koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcijepljene teritorije u Azerbejdžan.

Azerbejdžanskki predsjednik Ilham Alijev je u srijedu posle potpisivanja primirja rekao da je Azerbejdžan "ponovo uspostavio svoj suverenitet u Nagorno Karabahu".

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vrijeme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života.

Bonus video: