Stotine vozila kreće se iz Nagorno-Karabaha ka Jermeniji

Azerbejdžanska vojska je prošle nedjelje porazila jermenske snage u jednodnevnom napadu, primoravši separatističke vlasti da polože oružje i započnu razgovore o "reintegraciji" Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan nakon tri decenije separatističke politike

2898 pregleda 2 komentar(a)
Izbjeglice iz Nagorno-Karabaha u gradu Kornidzor u Jermeniji, Foto: Reuters
Izbjeglice iz Nagorno-Karabaha u gradu Kornidzor u Jermeniji, Foto: Reuters

Stotine vozila kreće se danas iz Nagorno-Karabaha ka Jermeniji poslije blic ofanzive azerbejdžanske vojske u toj separatističkoj enklavi, većinski naseljenoj Jermenima, prenosi novinar agencije Frans pres.

Neprekidna rijeka vozila sa porodicama i natovarena sa njihovim stvarima na krovovima kreće se ka posljednjem azerbejdžanskom kontrolnom punktu prije ulaska na jermensku teritoriju preko Lačinskog koridora.

Azerbejdžanska vojska je prošle nedjelje porazila jermenske snage u jednodnevnom napadu, primoravši separatističke vlasti da polože oružje i započnu razgovore o "reintegraciji" Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan nakon tri decenije separatističke politike.

Iako se Azerbejdžan obavezao da će poštovati prava etničkih Jermena u regionu i obnoviti snabdijevanje Nagorno-Karabaha poslije 10-mjesečne blokade, mnogi stanovnici u strahu od odmazde sele se u Jermeniju.

Jermenska vlada je saopštila danas da je do sada više od 13.000 stanovnika Nagorno Karabaha pobjeglo u Jermeniju.

Pored uznemirenja koje vlada među 120.000 stanovnika te planinske oblasti, humanitarna situacija tamo je i dalje vrlo teška.

Sinoć je u jeku egzodusa skladište nafte eksplodiralo u Nagorno Karabahu, kada je poginulo najmanje 20 ljudi, a 280 je povrijeđeno, javile su danas separatističke vlasti koje su zatražile hitnu pomoć spolja.

Eksplozija se dogodila dok su mnogi koji su bježali ka Jermeniji čekali gorivo za svoja vozila.

Separatističke vlasti javile su da je desetine pacijenata u bolnici u Nagorno-Karabahu i dalje u kritičnom stanju i da su zadobili opekotine različite jačine.

Bonus video: