U Zimbabveu devet rudara poginulo u urušavanju rudnika zlata

Podzemlje ove južnoafričke zemlje sadrži brojne minerale, uključujući platinu, dijamante, zlato, ugalj i bakar

1691 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Devet rudara poginulo je u urušavanju rudnika zlata u blizini Čegutua, oko 120 kilometara zapadno od Hararea, saznala je danas agencija Frans pres od Federacije rudara Zimbabvea (ZMF) i inženjera gradilišta.

"Do sada su pronađena četiri tijela", a pet rudara je i dalje zarobljeno ispod ruševina, izjavila je predsjednica ZMF-a Anrijeta Rušvaja o nesreći koja se dogodila u petak.

Rudarski inženjer Husein Firi potvrdio je AFP-u da je hitna služba locirala inertna tijela pet drugih rudara.

"Možemo jasno da vidimo (pet) tijela. Uvjereni smo da su svi mrtvi", rekao je Firi i dodao da je veoma teško izvući tijela jer se rudnik i dalje urušava.

Ministar rudarstva Zimbabvea Soda Zemu, koji je došao da prisustvuje humanitarnoj pomoći, potvrdio je da je 21 rudar preživio katastrofu.

U petak ujutru odmah poslije urušavanja, "13 ljudi je uspjelo da pobjegne iz rudnika i oni nisu nepovrijeđeni", rekao je ministar i dodao da je kasnije spaseno još osam ljudi.

Ministar i inženjer su takođe prijavili još tri rudara za koje se pretpostavlja da su nestali, ali njihova lokacija nije poznata.

Nekoliko stotina lokalnih stanovnika uznemireno je danas posmatralo kako hitne službe pokušavaju da izvuku tijela iz rudnika.

Podzemlje ove južnoafričke zemlje sadrži brojne minerale, uključujući platinu, dijamante, zlato, ugalj i bakar.

Zbog velike nezaposlenosti, mnogi preživljavaju radeći u napuštenim rudnicima ili ilegalno ulazeći u rudnike koji još rade. Nesreće su česte.

U februaru 2019. godine 24 ilegalna rudara su poginula na dnu napuštenih i poplavljenih bunara poslije oluje u centralnom Zimbabveu. U maju 2019. devet osoba poginulo je u eksplozijama u rudniku zlata u Mazoveu, na sjeveru te zemlje.

Bonus video: