Zbog veze čuvarke i pritvorenika, odlučeno - 1.000 novih čuvara mijenja djevojke vojnike u Izraelu

Zatvorenik, osuđen zbog umiješanosti u smrtonosni napad u centralnom Izraelu, je navodno imao telefon u svojoj ćeliji koji je koristio da kontaktira nekoliko čuvarki i razmjenjuje fotografije, saopštila je zatvorska služba

4430 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Djevojkama na odsluženju vojnog roka u Izraelu više neće biti dozvoljeno da budu čuvarke u zatvorima nakon što je jedna od njih osumnjičena za seksualne odnose sa zatvorenim Palestincem, javili su izraelski mediji.

Kako se navodi djevojka, koja je bila pri kraju odsluženja obaveznog vojnog roka, je kao zatvorska čuvarka, navodno bila u takvoj vezi tokom protekle godine.

Ubrzo pošto su objavljeni izvještaji o tome komandatkinja zatvorske službe Izraela Keti Peri i ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben-Gvir su objavili zajedničko saopštenje da će djevojke vojnici "odmah prestati" da služe kao čuvarke u zatvorima.

Advokat koji zastupa djevojku je rekao da je njena klijentkinja pod prijetnjom zatvorenika upustila u odnos protiv svoje volje, ali policijski oficir je izjavio da se to ne poklapa sa dokazima.

Zatvorenik, osuđen zbog umiješanosti u smrtonosni napad u centralnom Izraelu, je navodno imao telefon u svojoj ćeliji koji je koristio da kontaktira nekoliko čuvarki i razmjenjuje fotografije, saopštila je zatvorska služba.

Osumnjičenu je policija ispitivala u četvrtak i ona je rekla da su najmanje četiri druge čuvarke, koje su takođe pri kraju redovnog odsluženja vojnog roka, umiješane u nedozvoljene kontakte sa zatvorenikom.

Nije odmah otkriveno gdje se taj zatvor nalazi, a komandatkinaja Peri je najavila da će zbog "ozbiljnog incidenta" zatvorska služba primijeniti sve neophodne korake i neće toleristi slučajeve "kršenja moralnih vrijednosti".

Novi čuvari umjesto djevojaka

Ona je rekla da je oko 1.000 novih čuvara regrutovano da zamijeni djevojke vojnike koje više neće služiti u zatvorima.

Izraelski mediji su kasno sinoć objavili da je to zatvor Ramon na jugu zemlje i da je zatvorenik premješten.

Ministar Ben-Gvir je više puta nastojao da se zaustavi rad djevojaka vojnika u zatvorima, ali su ta nastojanja zaustavljena jer nije bio dovoljno ljudi.

U petak je ocijenio da „izvještaj dokazuje potrebu da djevojke vojnici više ne treba da čuvaju osuđene teroriste“.

Bivši ministar odbrane Beni Ganc je u avgustu naredio istragu poslije optužbi da su osuđeni teroristi napastvovali i silovali djevojke vojnike.

Vojni rok u Izraelu je obavezan.

Bonus video: