Kineski naučnici pronašli način da inhibiraju neželjeni efekat imunoterapije raka

Naučnici iz Nacionalnog centra za nanonauku i tehnologiju razvili su hidrogel osjetljiv na temperaturu konjugovan sa IL-6 antitijelima

14537 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski naučnici pronašli su rješenje za inhibiciju pojave sindroma oslobađanja citokina (CRS) izazvanog imunoterapijom raka, navodi se u danas objavljenom časopisu Nature Biomedical Engineering.

Kako piše Sinhua, CRS, takođe poznat kao citokinska oluja, prekomjerna je reakcija imunog sistema. To se dešava kao neželjeni efekat određenih vrsta imunoterapije, kao što je CAR T-ćelijska terapija, koja može efikasno da liječi maligne tumore dok stimuliše imune ćelije da oslobađaju puno inflamatornih citokina, što dovodi do CRS.

Pacijenti sa CRS pokazuju simptome kao što su groznica, hipotenzija, otkazivanje organa, pa čak i smrt u teškim slučajevima. Trenutna opcija liječenja je ubrizgavanje antitela interleukina-6 (IL-6), proinflamatornog citokina. Međutim, ne mogu se ubrizgati prije pojave CRS-a, inače će uticati na normalan nivo IL-6 u tijelu.

Naučnici iz Nacionalnog centra za nanonauku i tehnologiju razvili su hidrogel osjetljiv na temperaturu konjugovan sa IL-6 antitijelima. Može se ubrizgati unaprijed i u velikoj mjeri smanjuje nivoe IL-6 kada se pojavi CRS indukovan CAR T-ćelijama.

Implantirani hidrogel funkcioniše kao "sunđer" tako što absorbuje IL-6 samo kada njegovi nivoi porastu iznad normalnog, čime se sprečava nastanak CRS-a, navodi se u radu.

Dodaje se da "sunđer" ne utiče na antitumornu efikasnost imunoterapije i da se lako može ukloniti špricem, piše Sinhua.

Bonus video: