Pakistan naložio Avganistancima sa neriješenim statusom da odu iz zemlje do 1. novembra

"Rok do 1. novembra dat je migrantima i strancima koji ilegalno žive u Pakistanu", navelo je ministarstvo i dodalo da ukoliko do tada ne odu, ti stranci će biti deportovani

2138 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekoliko stotina hiljada Avganistanaca koji ilegalno žive u Pakistanu imaju rok do 1. novembra da napuste zemlju, u suprotnom će biti vraćeni u zemlju porijekla, saopštilo je danas pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Avganistanska ambasada u Islamabadu osudila je tu mjeru koju smatra "zlostavljanjem", dok su odnosi između dva susjeda veoma napeti otkako su talibani preuzeli vlast u Kabulu u avgustu 2021. godine.

Prema posljednjim podacima UN, Pakistan danas ima oko 1,3 miliona registrovanih avganistanskih izbjeglica i 880.000 sa pravom da ostanu u zemlji.

Ali prema pakistanskom MUP-u, oko 1,7 miliona drugih Avganistanaca živi ilegalno u Pakistanu.

"Rok do 1. novembra dat je migrantima i strancima koji ilegalno žive u Pakistanu", navelo je ministarstvo i dodalo da ukoliko do tada ne odu, ti stranci će biti deportovani.

Nekoliko miliona Avganistanaca pobjeglo je u Pakistan tokom decenija rata koristeći samo svoje lične karte kao putnu ispravu.

Mnogi od njih su završili u kampovima sa ograničenim pristupom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju. To se ponovo desilo povratkom talibana na vlast.

Procjenjuje se da je 600.000 Avganistanaca stiglo u Pakistan od avgusta 2021. Mnogi od njih traže azil u trećim zemljama.

Posljednjih mjeseci Pakistan se suočio sa porastom napada na svoju teritoriju, koje su uglavnom počinili pakistanski talibani iz organizacije TTP.

Islamabad optužuje avganistanske vlasti da podržavaju TTP, dok Kabul negira te optužbe.

Bonus video: