Pakistan: Advokati Imrana Kana protive se njegovom suđenju iza zatvorenih vrata

Slučaj protiv Kana je vezan za objavljivanje povjerljivog dokumenta na skupu nakon što je smijenjen sa vlasti glasanjem o nepovjerenju prošle godine

1057 pregleda 0 komentar(a)
Imran Kan, Foto: Reuters
Imran Kan, Foto: Reuters

Advokati bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana u srijedu su saopštili da protive njegovom suđenju "iza zatvorenih vrata", ocjenjujući da je cilj da se popularni opozicioni lider brzo osudi.

Advokat Salman Safdar rekao je da bi Kanovo suđenje trebalo da se održi u prisustvu javnosti.

Slučaj protiv Kana je vezan za objavljivanje povjerljivog dokumenta na skupu nakon što je smijenjen sa vlasti glasanjem o nepovjerenju prošle godine.

Kan je pokazao dokument za koji je rekao da je dokaz da mu je prijećeno i da je njegovo svrgavanje bila zavjera Vašingtona. On je optužio vojsku i tadašnjeg premijera Šehbaza Šarifa za sprovođenje američke zavjere, što su negirali američki zvaničnici, pakistanska vojska i sam Šarif.

Dokument je bila diplomatska prepiska između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Kan se trenutno suočava sa više od 150 slučajeva protiv njega, uključujući optužbe od nepoštovanja suda do terorizma i podsticanja na nasilje, a početkom avgusta je osuđen na trogodišnju kaznu zbog optužbi za korupciju.

Kasnije tog mjeseca, Visoki sud u Islamabadu je oborio tu presudu, što je bila pravna pobjeda za Kana.

Specijalni sud je u srijedu nastavio radnje u slučaju Kan i ubrzo zakazao sljedeće ročište za 9. oktobar, kada će vjerovatno biti zvanično optužen.

Prema riječima Kanovog advokata Naema Pandžuta, vlasti su htjele da obezbijede brzu osudu bivšem premijeru uoči parlamentarnih izbora.

Bonus video: