Mohamadi dobitnica Nobelove nagrade za mir

Mohamadi je zagovornica ljudskih prava i borkinja za slobodu

7796 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Mohamadi, Foto: Print Screan/Youtube
Mohamadi, Foto: Print Screan/Youtube

Nobelova nagrada za mir 2023. dodijeljena je Narges Mohamadi, zatvorenoj iranskoj zagovornici ljudskih prava.

Norveški Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir 2023. dodijeli Mohamadi zbog njene borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu kao i njene borbe za promovisanje ljudskih prava i sloboda za sve, prenosi Rojters.

Mohamadi je jedna od vodećih iranskih aktivista za ljudska prava, a vodila je kampanju za prava žena i ukidanje smrtne kazne.

Ona trenutno služi kazne zatvore od 12 godina u Teheranu, a optužena je, između ostalog, i za širenje propagande protiv države.

Mohamadi je zamjenica šefa "Defenders of Human Rights Center", nevladine organizacije koju vodi Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Mohamadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Marija Resa sa Filipina osvojila nagradu 2021. zajedno sa Rusom Dmitrijem Muratovim.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 miliona švedskih kruna, ili oko milion dolara, biće uručena u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je osnovao nagrade u svom testamentu iz 1895. godine.

Bonus video: