Priznanje za žene, život i slobodu

Nobelova nagrada za mir dodijeljena iranskoj aktivistkinji, u znak prekora teokratskim liderima i podsticaja antivladinim demonstrantima

11014 pregleda 58 reakcija 3 komentar(a)
Narges Mohamadi, Foto: Reuters
Narges Mohamadi, Foto: Reuters

Zatočena iranska aktivistkinja Narges Mohamadi dobila je Nobelovu nagradu za mir kao priznanje za neumornu borbu za prava žena i demokratiju i protiv smrtne kazne.

Komitet za dodjelu nagrada saopštio je da je to odavanje počasti onima koji stoje iza nedavnih demonstracija bez presedana u Iranu i pozvao na oslobađanje Mohamadi (51), čija kampanja traje tri decenije.

"Nadamo se da ćemo poslati poruku ženama širom svijeta koje žive u uslovima u kojima su sistematski diskriminisane: 'budite hrabre, nastavite'", izjavila je za Rojters Berit Rajs-Andersen, predsjednica Nobelovog komiteta.

"Želimo da nagradom ohrabrimo Narges Mohamadi i stotine hiljada ljudi koji su klicali upravo 'žene, život, sloboda' u Iranu", dodala je, mislići na slogan protestnog pokreta.

Vlasti u Teheranu za proteste kažu da su subverzija predvođena Zapadom.

Poluzvanična novinska agencija Fars je objavila da je Mohamadi "primila nagradu od zapadnjaka" nakon što je dospjela u žižu javnosti "zbog svojih djela protiv nacionalne bezbjednosti".

Narges Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobela za mir i druga Iranka, nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi

Mohamadi izdržava višestruke kazne u zatvoru Evin u Teheranu koje iznose oko 12 godina zatvora, što je jedan od mnogih perioda koje je provela iza rešetaka, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders. Među optužbama je širenje propagande protiv države.

Ona je zamjenica šefice Centra za branioce ljudskih prava, nevladine organizacije koju predvodi Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

"Čestitam Narges Mohamadi i svim Irankama na ovoj nagradi", rekla je Ebadi za Rojters. "Ova nagrada će baciti svjetlo na kršenje prava žena u Islamskoj Republici... koja je nažalost dokazala da se ne može reformisati."

Mohamadi je 19. žena koja je dobila nagradu staru 122 godine i prva otkad ju je Filipinka Marija Resa dobila 2021. zajedno sa Rusom Dmitrijem Muratovim.

Suprug Narges Mohamadi, Tagi Rahmani, aplaudirao je dok je pratio objavu putem televizije kod svoje kuće u Parizu.

"Ova Nobelova nagrada će ohrabriti Nargesinu borbu za ljudska prava, ali još važnije, ovo je zapravo nagrada za pokret 'žene, život i sloboda'," izjavio je za Rojters.

Tagi Rahmani
Tagi Rahmanifoto: Reuters

Mohamadi, koja je hapšena više od 12 puta u životu i tri puta bila zatočena u Evinu od 2012, nije vidjela supruga 15 godina, a djecu sedam.

Nagrada u vrijednosti od 11 miliona švedskih kruna, oko hiljadu eura, biće dodijeljena u Oslu 10. decembra.

Narges je izjavila za "Njujork tajms" da nikad neće prestati da se bori za demokratiju i jednakost, čak i ako to znači zatočeništvo.

"Nstaviću da se borim protiv nemilosrdne diskriminacije, tiranije i rodno zasnovane represije od strane represivne vjerske vlade sve do oslobođenja žena," navela je u saopštenju za "Njujork tajms".

Ona je dobila nagradu u trenutku kada grupe za ljudska prava kažu da je jedna iranska tinejdžerka hospitalizovana u komi nakon sukoba u metrou u Teheranu zbog toga što nije nosila hidžab. Iranske vlasti demantuju te izvještaje.

Nagrada je priznanje svim onim ženama koje se bore za svoja prava rizikujući slobodu, zdravlje i čak život

Njena pobjeda dolazi i nešto duže od godine nakon smrti Mahse Amini u pritvoru policije za moral nakon što je navodno prekršila parvila oblačenja za žene Islamske Republike.

To je izazvalo proteste širom zemlje, najveći izazov za iransku vladu posljednjih godina, na koji je odgovoreno obračunom koji je koštao nekoliko stotina života.

Među brojnim priznanjima od najznačajnih svjetskih organizacija, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je nagrada "priznanje svim onim ženama koje se bore za svoja prava rizikujući svoju slobodu, svoje zdravlje i čak svoje živote".

Den Smit, direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma, rekao je da bi nagrada mogla pomoći da se ublaži pritisak na iranske disidente, ali da vjerovatno neće dovesti do njenog oslobađanja.

Bonus video: