Izraelac rekao da je prepoznao suprugu, dvoje djece i taštu na video snimku talaca u pojasu Gaze

Joni Ašer je objasno da su njegova supruga i djeca bili u posjeti baki u kibucu Nir Oz kraj granice pojasa Gaze kada su odvedeni kao taoci tokom ubacivanja ekstremista Hamasa

15080 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Gaza, Foto: Reuters
Detalj iz Gaza, Foto: Reuters

Izraelac Joni Ašer izjavio je za izraelski TV Kanal 12 da su mu supruga, dvoje djece i tašta odvedeni u pojas Gaze i da ih je vidio na snimku iz te palestinske teritorije, kojom vlada islamski ekstremistički Hamas.

Ašer je objasno da su njegova supruga i djeca bili u posjeti baki u kibucu Nir Oz kraj granice pojasa Gaze kada su odvedeni kao taoci tokom ubacivanja ekstremista Hamasa.

Prije toga on je rekao za televiziju da nije razgovarao sa porodicom više sati, ali da je ušao u trag telefonu svoje supruge u pojasu Gaze.

On je uputio očajničke molbe za pomoć da mu se porodica nađe i prijavio da je nema.

"Vidio sam da je telefon moje žene u Kan Junisu (gradu u pojasu Gaze)", izjavio je Izraelac za vojni radio i dodao da je obavijestio policiju, civilnu odbranu i da nije znao šta se događa.

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari potvrdio je nešto ranije da je ekstremitički Hamas odveo izraelske taoce, civile i vojnike, u pojas Gaze i da su izraelski vojnici takođe ubijeni su sukobu sa "hamasovcima".

On nije rekao koliko je talaca odvedeno, ni koliko je vojnika ubijeno, već da sukobi traju još na 22 lokacije na jugu Izraela.

Izraelski mediji su večeras objavili da četvorica ekstremista još uvijek drže dva Izraelca u jednom stanu u mjestu Ofakim, 12 kilometara od granice pojasa Gaze.

To traje čitav dan otkako je nekoliko vozila s ekstremistima ušlo u grad, javio je TV Kanal 12.

Hamas je saopštio da drži kao taoce desetine izraelskih vojnika i oficira u pojasu Gaze i da su na "sigurnim mjestima i u tunelima".

Portparol Hamabu Obeida je rekao da su oni uhvaćeni tokom ubacivanja u južni Izrael.

Ako je to tačno moglo bi dovesti komplikovnih pregovora o razmjeni zatvorenika s Izraelom, koji drži hiljade Palestinaca u svojim zatvorima, navodi AP.

Iznenadni napad na Izrael počeo je rano jutros kada je ispaljeno hiljade raketa na južni i centralni dio te zemlje i desetine boraca Hamasa se ubacilo preko granice na nekoliko lokacija na dan velikog jevrejskog vjerskog praznika.

Bonus video: