Bezuspješan pokušaj Rusije da se vrati u Savjet za ljudska prava UN: Bugarska i Albanija dobile više glasova

"Članice Ujedinjenih nacija poslale su snažan signal ruskom liderstvu da vladi odgovornoj za brojne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ovdje nije mjesto", rekao je Lui Šarbone, direktor za Ujedinjene nacije u organizaciji "Hjuman rajts voč"

6669 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište UN u Ženevi, Foto: Shutterstock
Sjedište UN u Ženevi, Foto: Shutterstock

Rusija nije u utorak uspjela da se vrati u Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija s obzirom na to da su njeni protivkandidati osvojili znatno više glasova na izborima u u Generalnoj skupštini UN, koji su se smatrali ključnim testom za zapadne napore da izoluje Moskvu.

Rusija je tokom tajnog glasanja dobila 83 glasa, Bugarska 160 a Albanija 123.

Istočnoevropske zemlje bile su u konkurenciji za dva mjesta u Savjetu za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi.

"Članice Ujedinjenih nacija poslale su snažan signal ruskom liderstvu da vladi odgovornoj za brojne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ovdje nije mjesto", rekao je Lui Šarbone, direktor za Ujedinjene nacije u organizaciji "Hjuman rajts voč".

Rusija je izbačena iz savjeta prije godinu i po, u okviru diplomatske akcije koju su predvodile Sjedinjene Američke Države (SAD), poslije invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Visoka ruska zvaničnica optužila je Ameriku da je uložila napore bez presedana da osigura da Rusija ne bude u Savjetu za ljudska prava.

"Sjedinjene Države su vodile kampanju za Albaniju. Ta kampanja, direktno usmjerena protiv nas, je bez presedana", rekla je zamjenica ruskog ambasadora pri UN Marija Zabolotskaja, prenosi novinska agencija RIA.

Istražno tijelo UN u martu je saopštilo da je Rusija počinila niz ratnih zločina u Ukrajini - uključujući ubistva, mučenja i deportaciju djece - dok je Međunarodni krivični sud u Hagu takođe optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku komesarku za prava djeve Mariju Lvovu- Belovu za ratne zločine zbog ilegalne deportacije ukrajinske djece. Kremlji odbacuje optužbe.

U svijetlu nagovještaja o "zamoru" ukrajinskim ratom, neke diplomate prethodno su ocijenile da Rusija ima šansu da se vrati u savjet.

"Na kraju nije bilo ni blizu. Mislim da su zapadne diplomate precjenjivale rizik od ruske pobjede da bi osigurale da su članice UN i dalje na oprezu", rekao je Ričard Gauen, direktor za UN u Međunarodnoj kriznoj grupi.

Među pobjednicama glasanja u utorak bile su i Kina i Kuba. Trogodišnji mandat novih članica počinje 1. januara.

Bonus video: