OPTUŽIO MEDIJE DA STVARAJU PODJELE

Tramp u Feniksu branio svoju reakciju na Šarlotsvil, sukobi na ulicama

Izrazivši žaljenje što neki uklanjanjem spomenika junacima Konfederacije žele "izbrisati našu istoriju i našu kulturu", Tramp je ipak bio oprezan i nije govorio o nasilju "na objema stranama"
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2017. 07:32h

Američki predsjednik Donald Tramp u utorak veče je odlučno branio svoju reakciju na izgrede u Šarlotsvilu u govoru pred hiljadama oduševljenih pristalica u Feniksu, ponovo kritizikujući medije i elite. 

Američki predsjednik je prvo prošetao kroz okupljenu masu koja je uzvikivala "SAD! SAD!" a zatim je dobar dio govora posvetio kritici medija, elita i "Vašingtona", kao u dobra vremena svoje kampanje.

"Uvijek ste razumjeli ono što Vašington ne razumije", rekao je predsjednik obraćajući se prisutnima, među kojima su mnogi nosili natpise s porukama "Žene za Trampa" i "Veterani za Trampa" i, svakako, kape na kojima je pisalo "Ameriku opet učiniti velikom", što je bio njegov slogan u predizbornoj kampanji. Nekolicina demonstranata ubacila se među prisutne, ali ih je obezbjeđenje brzo izvelo.

Tramp je ponovo istakao da se "naš pokret temelji na ljubavi prema Amerikancima, siromašnima, svakom američkom djetetu koje zaslužuje priliku za ostvarenje svojih snova...", a zatim se osvrnuo na reakcije na događaje u Šarlotsvilu koji su "pogodili Ameriku u samo srce".

"Odlučno sam ustao protiv mržnje i nesnošljivosti kada sam doznao za događaje" koji su se prije deset dana zbili u tom gradu u Virdžiniji na skupu krajnje desnice i bjelačkih rasista.

Kritikujući medije koji su ga optužili da je kasno reagovao i da nije dovoljno oštro osudio počinitelja ubistva, Tramp je istakao: "Evo moje izjave: Vozač automobila je užasna osoba", prenosi Hina.

Izrazivši žaljenje što neki uklanjanjem spomenika junacima Konfederacije žele "izbrisati našu istoriju  i našu kulturu", Tramp je ipak bio oprezan i nije govorio o nasilju "na objema stranama", što je prethodno razljutilo naciju i bilo shvaćeno, pa i među republikancima, kao izjednačavanje neonacista i protivdemonstranata.

Američki predsjednik je zatim dvadesetak minuta posvetio kritici medija u čemu je naišao na oduševljeno odobravanje prisutnih. "Vrijeme je da mediji prihvate odgovornost za podjele koje stvaraju", rekao je, obrušivši se na omiljene mete: CNN, New York Times, Washington Post i hvaleći konzervativnu mrežu Fox News.

Osvrnuo se i na broj demonstranata koji su se okupili ispred kongresnog centra u Feniksu koji su izvikivali "Sramota! Sramota!" i noseći transparente na kojima su upoređivali Trampa s Hitlerom i s nacistima.

"Čijele sedmice su govorili o velikim masama koje će doći ovamo. Gdje su? Mislim da im je prevruće", našalio se Tramp, nasmijavši prisutne. Policija je bacila suzavac na demonstrante nakon što su je počeli gađati kamenjem i bocama.

Mediji u Arizoni izvijestili o nekoliko hiljada demonstranata, ali policija nije davala procjenu njihovog broja. "Ljudi su počeli bacati kamenje i boce na policiju i ona je odgovorila suzavcem u pokušaju da rastjera gomilu i zaustavi napade", rekao je portparol policije u Feniksu, Džonatan Hauard.

Tramp je na kraju je odbacio kritike onih koji su posljednjih sedmica osuđivali njegov verbalni rat sa Sjevernom Korejom. Ocijenio je da  njegov agresivan pristup daje rezultat i da se njegov sjevernokorejski kolega Kim Džong-un počinje "s poštovanjem" odnositi prema Sjedinjenim Državama.

Takođe je komentarisao izgradnju zida na granici s Meksikom, istakavši da će on biti izgrađen makar "ova vlada morala prestati s radom".

Galerija

Preporučujemo za Vas