Nakon napada Hamasa: Pomiješane reakcije u Latinskoj Americi

Napad terorističkog islamističkog Hamasa na Izrael osuđuju mnoge zemlje Latinske Amerike. Međutim, izražava se i solidarnost s palestinskim narodom i kritikuje Izrael

6467 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina vlada u Latinskoj Americi osudila je teroristički napad islamističkog Hamasa. Ipak u zvaničnim reakcijama primjetan je ambivalentan odnos mnogih vlada prema bliskoistočnom sukobu i ulozi Izraela.

Kolumbija: problematična poređenja

Primjer za to je reakcija kolumbijskog predsjednika Gustava Petra. "Da sam živio u Njemačkoj 1933. onda bih se borio na strani Jevreja, a da sam živio u Palestini 1948. onda bih se borio na strani Palestinaca", napisao je Petro na društevnoj mreži X, nakon Hamasovog napada na Izrael.

On je takoðe uporedio izraelske osvetničke udare na Gazu s nacističkim progonom Jevreja.

Izraelski ambasador u Kolumbiji, Gali Dagan, oštro je kritikovao ove izjave i poveo oštru diskusiju s Petrom na istoj društvenoj mreži i predsjedniku Petru odgovorio: „Teroristički Hamas je oteo više od 100 izraelskih građana iz njihovih kuća". Petro je na to odgovorio da se kolumbijska vlada zalaže za to „da na cijelom području Palestine i Izraela ne bude ni jednog taoca".

U subotu je kolumbijsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u saopštenju za medije da vlada "najoštrije osuđuje terorizam i napade na civilno stanovništvo". Dan kasnije, međutim, saopštenje je zamijenjeno novim u kojem se više ne pojavljuje riječ "terorizam". Hamas nije spomenut ni u jednoj verziji. Umjesto toga, pisma podržavaju rješenje u vidu dvije države za Izraelce i Palestince.

Bolivija: Samo blage osude

Vlada Bolivije se u svom odgovoru na napad Hamasa nije jasno pozicionirala. Iako je izrazila svoju "duboku zabrinutost" zbog "nasilnih događaja" u "Pojasu Gaze između Izraela i Palestine", takođe je kritikovala "nedjelovanje" Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti u suočavanju s tim događajima.

Kuba, Bolivija i Venecuela: Nema odnosa s Izraelom

Izrael održava diplomatske odnose sa svim zemljama Srednje i Južne Amerike i Kariba, s izuzetkom Kube, Bolivije i Venecuele. Poslednje dvije zemlje prekinule su odnose s Izraelom 2009. u znak protesta protiv tadašnje vojne operacije u Pojasu Gaze. Kuba i Venecuela su zato bile eksplicitnije i predvidljivije u svojim reakcijama od ostalih vlada Latinske Amerike.

Kubanska vlada je napisala da je sukob "posledica 75 godina konstantnog kršenja neotđivih prava palestinskog naroda i izraelske agresivne i ekspanzionističke politike".

Ni Venecuela nije osudila napade militantnog islamistièkog Hamasa i pozvala je na "prave pregovore" između Izraela i Palestinaca kako bi se okončalo nasilje u Pojasu Gaze.

Salvador: poređenje Hamasa s kriminalnim bandama

Nasuprot tome, reakcija predsjednika Salvadora Nađiba Bukelea: "Kao Salvadorac palestinskog porekla, siguran sam da bi za palestinski narod bilo najbolje da Hamas potpuno nestane", napisao je on na X. Po njegovom mišljenju, Hamas ne predstavlja Palestince.

„Svako ko podržava palestinsku stvar napravio bi veliku grešku ako bi stao na stranu ovih kriminalaca", nastavio je. Osim toga on je uporedio Hamas s kriminalnim grupama u Salvadoru.

Kontroverzni predsjednik Bukele objavio je "rat" kriminalnim grupama u zemlji. Prošle godine je proglasio vanredno stanje i omogućio hapšenja bez izdavanja naloga. Razne nevladine organizacije ga kritikuju da guši ljudska prava u zemlji.

Argentina, Čile, Brazil: "Najoštrije" osude

Jevrejska zajednica u Argentini "snažno je osudila brutalnu ubilačku ofanzivu terorističke grupe Hamas protiv Izraela". Argentina sa više od 200.000 Jevreja, ima najveću jevrejsku zajednicu u Latinskoj Americi i šestu po veličini u svijetu. Argentinski predsjednik Alberto Fernandez izrazio je na društvenoj mreži X svoju "snažnu osudu i odbacivanje brutalnog terorističkog napada koji je izveo Hamas iz Pojasa Gaze protiv države Izrael".

Čileanska vlada je "najoštrije moguće" osudila napade na Izrael i izrazila "saosjećanje i solidarnost s izraelskim narodom" i porodicama žrtava. U saopštenju za javnost, palestinska zajednica u Čileu ponovila je svoje vjerovanje u "potragu za mirnim rješenjem uz puno poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava". Istovremeno je podsjetila na "75 godina sistematskog kršenja od strane Izraela. U Čileu živi jedna od najvećih palestinskih zajednica izvan Bliskog istoka.

Brazil, koji trenutno predsjedava Savjetom bezbjednosti UN, takođe je osudio napade na Izrael. U saopštenju za javnost brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na "maksimalnu suzdržanost" na svim stranama kako bi se izbjegla eskalacija situacije.

Meksiko: neophodno temeljno rješenje

Meksička vlada naglasila je neophodnost temeljnog rješenja sukoba. "Meksiko zagovara sveobuhvatno i konačno rješenje sukoba pod premisom dvije države, koje obuhvata legitimnu bezbjednosnu zabrinutost Izraela i omogućava konsolidaciju politički i ekonomski održive palestinske države, koja postoji rame uz rame s Izraelom unutar sigurnih i međunarodno priznatih granica koje su u skladu s relevantnim rezolucijama UN", rekla je meksička ministarka spoljnih poslova Alisija Barsena.

Bonus video: