Blinken sa bin Salmanom: Razgovarali o ratu Izraela i Hamasa, cilj je spriječiti širi regionalni sukob

Sastanak koji je trebalo da se održi kasno sinoć, bio je danas zatvoren za medije

9500 pregleda 2 komentar(a)
Blinken u Saudijskoj Arabiji, Foto: Reuters
Blinken u Saudijskoj Arabiji, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se danas sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu u okviru nastojanja administracije Džoa Bajdena da spriječi da rat između Izraela i paletsinskog Hamasa preraste u širi regionalni sukob.

Blinken i saudijski prijestolonasljednik razgovarali su danas nešto manje od sat vremena na njegovoj privatnoj farmi izvan glavnog grada, rekli su američki zvaničnici. Na pitanje kako je prošao sastanak Blinken je odgovorio "vrlo produktivno", bez davanja drugih detalja.

Sastanak koji je trebalo da se održi kasno sinoć, bio je danas zatvoren za medije.

Razgovori su održani samo nekoliko sati pošto je izraelska vojska upozorila da će uskoro početi sveobuhvatni napad na položaje Hamasa u pojasu Gaze usred rastućih upozorenja da će očekivana kopnena invazija imati strašne posljedice za palestinske civile.

Blinken "je istakao nepokolebljivo usmjerenje SAD na zaustavljanje terorističkih napada Hamasa, oslobađanje svih talaca i sprečavanje širenja sukoba. Dvojica zvaničnika potvrdili su zajedničku posvećenost zaštiti civila i unapređenju stabilnosti širom Bliskog istoka i šire", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju poslije sastanka.

Princ Mohamed je šesti arapski lider sa kojim je Blinken lično razgovarao od dolaska na Bliski istok u četvrtak, kada je prvo otišao u Izrael da ponovo potvrdi obećanje administracije predsednika Bajdena da će biti uz Izrael i podržati ga.

Iz Izraela Blinken je putovao širom regiona i sastao se sa vođama Jordana, Palestinske uprave, Katara, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Planira da ode u Egipat kasnije danas.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je jutros da je 2.329 Palestinaca poginulo i više od 9.000 ranjeno u izraelskim udarima iz vazduha u odgovoru na napade Hamasa na Izrael koji su počeli 7. oktobra.

Sa Izraelske strane poginulo je više od 1.300 ljudi, uglavnom civila, a ranjeno više od 3.300.

Bonus video: