Savjet bezbjednosti UN odbacio rusku rezoluciju o ratu Izraela i Hamasa

Samo četiri zemlje su glasale sa Rusijom za predloženi nacrt, a četiri druge, uključujući SAD, su glasale protiv, dok se šest uzdržalo

8035 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Detalj sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Foto: Reuters

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) odbacio je rusku rezoluciju koja poziva na prekid vatre kako bi se okončao rat Izraela i Hamasa.

Delegati su odbili da podrže nacrt dokumenta u kojem se ne osuđuje Hamas poslije iznenadnog napada na Izrael i ubistva više od 1.400 ljudi.

Savjet se sastao u trenutku kada se Izrael priprema za kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, poslije artiljerijskih i napada iz vazduha u kojima je ubijeno najmanje 2.750 Palestinaca.

Samo četiri zemlje su glasale sa Rusijom za predloženi nacrt, a četiri druge, uključujući SAD, su glasale protiv, dok se šest uzdržalo.

Drugi nacrt koji je predložio Brazil i u kojem se nedvosmisleno optužuje Hamas je, kako se čini, imao širu podršku i očekuje se da će se o njemu glasati večeras, rekle su diplomate.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja je rekao da uprkos neuspjehu rezolucija podstakla savjet na akciju.

"Doprinijela je pokretanju suštinske diskusije u Savjetu bezbjednosti o toj temi. Bez našeg ohrabrenja sve bi bilo ograničeno na prazne diskusije", rekao je ambasador, prenijela je Agencija Frans pres.

Velika Britanija, koja se pridružila SAD u glasanju protiv ruskog predloga, kritikovala je Moskvu što nije bilo konsultacija i nastojanja da se postigne konsenzus.

"Ne možemo podržati rezoluciju koja propušta da osudi terorističke napade Hamasa", rekla je britanska ambasadorka Barbara Vudvord.

Obrazlažući odluku da glasa protiv, ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je kritikovala Rusiju što nije pomenula Hamas u dokumentu i ocijenila da daje pokriće terorističkoj grupi koja "brutalizuje nevine civile". Ona je rekla da je to licemjerno.

Ambasadorka SAD je dodala da se slaže da bi savjet trebalo da povede akciju, ali ispravnu.

Ocijenila je da je Hamas izazvao humanitarnu krizu u Gazi te da se ne može dozvoliti da se krivica skrene na Izrael i Hamas opravda za "decenije okrutnosti".

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan je upitao da li će savjet prihvatiti borbu za civilizaciju ili će podsticati "genocid džihadista koji imaju cilj da ubiju sve nevjernike".

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je rekao da je moralna dužnost Savjeta bezbjednosti UN da nastoji da obuzda izraelsko bombardovanje pojasa Gaze u kojem svakog sata gine 12 ljudi.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama upozorila je da se pojas Gaze suočava sa humanitarnom katastrofom bez presedana ako se ne obnovi snabdijevanje vodom i vitalnom robom.

Bonus video: