Džordan nije uspio ni iz drugog pokušaja: Bez podrške za izbor na mjesto lidera Predstavničkog doma Kongresa

U drugom izjašnjavanju osvojio je glas manje (199) nego na prethodnom glasanju u utorak kada ga je podržalo 200 stranačkih kolega

4558 pregleda 1 komentar(a)
Džordan, Foto: Reuters
Džordan, Foto: Reuters

Džim Džordan, republikanski kandidat za predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa, ni iz drugog pokušaja nije uspio da obezbijedi 217 glasova potrebnih da bude izabran na funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa.

Džordan je bio neuspješan pošto ga nije podržalo 22 stranačkih kolega i svih 212 članova Predstavničkog doma iz redova demokrata.

Poručio je da neće povući nominaciju za predsjedavajućeg Predstavničkog doma - poslije dva neuspješna glasanja.

U drugom izjašnjavanju osvojio je glas manje (199) nego na prethodnom glasanju u utorak kada ga je podržalo 200 stranačkih kolega.

Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu sa 221:212 mesta, još ne uspijevaju da prevaziđu podjele koje ih sputavaju da izaberu predsjedavajućeg nakon smjene Kevina Mekartija početkom oktobra.

Predstavnički dom je bez predsjedavajućeg tokom posljednjih 16 dana.

Jedna od alternativa, za privremeno rješenje krize, o kojoj govori dio republikanaca je da se vršiocu dužnosti predsjedavajućeg donjeg doma Kongresa Patriku Mekhenriju da prilika da predvodi to tijelo do kraja godine.

Takav scenario djeluje da bi mogli podržati članovi Predstavničkog doma iz redova demokrata, piše Rojters.

Uz Mekhenrija, potencijalno alternativno rješenje mogao bi biti novi kandidat u vidu republikanca Toma Emera – koji je važio za treću opciju za rukovodećeg donjeg doma Kongresa.

U aktuelnoj blokadi - Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim predlozima bez predsjedavajućeg – što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i islamističkih militanata Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mjera 17. novembra.

Građani nemaju mnogo povjerenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do smjene Mekartija 3. oktobra.

Oko 64% ispitanika u anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos protekle sedmice ukazali su da ne vjeruju da političari u Vašingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

Bonus video: