Šta ako Izrael uništi Hamas, kako bi izgledala poslijeratna budućnost: Nema plana za upravljanje Gazom

Pod šifrovanim nazivom "Operacija Gvozdeni mačevi", vojna kampanja će biti bez premca po svojoj žestini i za razliku od bilo čega što je Izrael sproveo u Gazi u prošlosti, prema osam regionalnih i zapadnih zvaničnika koji znaju za sukob koji su odbili da budu imenovani zbog osjetljivost teme

19458 pregleda 0 komentar(a)
Gaza, Foto: Reuters
Gaza, Foto: Reuters

Izrael obećava da će uništiti Hamas u nemilosrdnom napadu na pojas Gaze, ali nema očigledan kraj na vidiku, bez jasnog plana kako da upravlja razorenom palestinskom enklavom čak i ako trijumfuje na bojnom polju, piše agencija Rojters.

Pod šifrovanim nazivom "Operacija Gvozdeni mačevi", vojna kampanja će biti bez premca po svojoj žestini i za razliku od bilo čega što je Izrael sproveo u Gazi u prošlosti, prema osam regionalnih i zapadnih zvaničnika koji znaju za sukob koji su odbili da budu imenovani zbog osjetljivost teme.

Izrael je pozvao rekordnih 360.000 rezervista i bez prestanka bombarduje malu enklavu nakon Hamasovog napada na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Neposredna izraelska strategija, rekla su tri regionalna zvaničnika upoznata sa razgovorima između američkih i bliskoistočnih lidera, jeste da se uništi infrastruktura Gaze, čak i po cijenu velikih civilnih žrtava, potisne narod te enklave prema egipatskoj granici i krene na Hamas dizanjem u vazduh lavirinta podzemnih tunela koje je grupa izgradila za obavljanje svojih operacija, navodi Rojters.

Međutim, izraelski zvaničnici su rekli da nemaju jasnu ideju o tome kako bi mogla izgledati poslijeratna budućnost.

Neki od pomoćnika američkog predsjednika Džozefa Bajdena zabrinuti su da, iako bi Izrael mogao da izradi efikasan plan za nanošenje trajne štete Hamasu, tek treba da formuliše izlaznu strategiju, rekao je izvor u Vašingtonu upoznat sa ovim pitanjem.

Putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina u Izrael prošle nedjelje su naglasila potrebu da se usredsrede na poslijeratni plan za Gazu, dodao je izvor.

Arapski zvaničnici su takođe uznemireni što Izrael nije postavio jasan plan za budućnost enklave, kojom vlada Hamas od 2006. godine i u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.

"Izrael nema završnicu za Gazu. Njihova strategija je da bace hiljade bombi, unište sve i uđu, ali šta onda? Nemaju izlaznu strategiju za dan poslije", rekao je jedan regionalni bezbjednosni izvor.

Izraelska invazija tek treba da počne, ali vlasti Gaze kažu da je 3.500 Palestinaca već ubijeno u vazdušnom bombardovanju, od kojih su oko trećina djeca - što je veći broj žrtava nego u bilo kom prethodnom sukobu između Hamasa i Izraela, piše Rojters.

Bajden je, tokom posjete Izraelu u srijedu, rekao Izraelcima da pravda treba da bude zadovoljena prema Hamasu, iako je upozorio da su poslije napada 11. septembra na Njujork, SAD napravile greške.

"Ogromna većina Palestinaca nije Hamas. Hamas ne predstavlja palestinski narod", rekao ej Bajden.

Aron Dejvid Miler, stručnjak za Bliski istok u Karnegi fondaciji za međunarodni mir, rekao je da je Bajdenu posjeta dala priliku da pritisne izraelskog lidera Benjamina Netanijahua da razmisli o pitanjima kao što su proporcionalna upotreba sile i dugoročni planovi za Gazu prije svake invazije.

"Grad tunela"

Izraelski zvaničnici, uključujući Netanjahua, rekli su da će zbrisati Hamas u znak odmazde za napad, najsmrtonosniji u 75-godišnjoj istoriji Izraela.

Ono što će uslijediti je manje definisano.

"Naravno da razmišljamo i bavimo se ovim, a to uključuje procjene i uključuje Savjet za nacionalnu bezbjednost, vojsku i druge o konačnoj situaciji", rekao je novinarima u utorak direktor izraelskog Savjeta za nacionalnu bezbkednost Cači Hanegbi.

"Ne znamo šta će ovo biti sa sigurnošću. Ali ono što znamo je ono čega neće biti", rekao je on, misleći na izraelski cilj da iskorijeni Hamas.

Ovo bi moglo biti lakše reći nego uraditi, navodi se u tekstu Rojtersa.

"To je podzemni grad tunela zbog kojih tuneli u Vijetkongu izgledaju kao dječja igra", rekao je prvi regionalni izvor, misleći na komunističke gerilske snage koje su prkosile američkim trupama u Vijetnamu.

"Neće okončati Hamas tenkovima i vatrenom moći."

Dva regionalna vojna eksperta izjavila su za Rojters da se Hamasovo naoružano krilo, Brigada Ezedin al-Kasam, mobilisalo za invaziju, postavljajući protivtenkovske mine i eksplozivne naprave.

Predstojeća ofanziva Izraela će biti mnogo veća od prethodnih operacija u Gazi koje su izraelski zvaničnici ranije nazivali "košenjem trave", degradirajući Hamasove vojne sposobnosti, ali ih ne eliminišući.

Izrael se borio u tri prethodna sukoba sa Hamasom, 2008-9, 2012. i 2014, i pokrenuo je ograničene kopnene invazije tokom dvije od tih kampanja, ali za razliku od danas, izraelski lideri nikada nisu obećali da će uništiti Hamas jednom zauvijek.

U ta tri sukoba poginulo je nešto manje od 4.000 Palestinaca i manje od 100 Izraelaca.

U Vašingtonu je ipak manje optimizma da će Izrael biti u stanju da potpuno uništi Hamas i američki zvaničnici vide male šanse da Izrael želi da zadrži bilo koju teritoriju Gaze ili da je ponovo okupira, rekao je američki izvor.

Vjerovatniji scenario, rekla je ta osoba, bi bio da izraelske snage ubiju ili zarobe što više pripadnika Hamasa koliko mogu, dignu u vazduh tunele i raketne radionice, a zatim, nakon porasta izraelskih žrtava, potraže način da proglase pobjedu i odu.

Oblaci rata

Strah u čitavom regionu je da će rat eksplodirati izvan granica Gaze, a libanski pokret Hezbolah i Iran koji ga podržava otvoriće nove velike frontove podrške Hamasu, piše Rojters.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolajan upozorio je na moguću "preventivnu" akciju protiv Izraela ako izvrši invaziju na Gazu.

On je prošlog vikenda rekao da Iran neće posmatrati sa strane ako SAD ne uspiju da obuzdaju Izrael.

Arapski lideri rekli su Blinkenu, koji je prošle nedjelje obilazio region, da, iako osuđuju Hamasov napad na Izrael, protive se kolektivnom kažnjavanju običnih Palestinaca, te da se plaše da će to izazvati regionalne nemire.

Gnijev naroda će porasti širom regiona kada broj leševa poraste, rekli su oni.

Vašington je poslao udarnu grupu nosača aviona u istočni Mediteran i zabrinut je da bi se Hezbolah mogao pridružiti bici sa sjeverne granice Izraela.

Međutim, nije bilo znakova da bi američka vojska tada prešla sa stava odvraćanja na direktno učešće.

Regionalni izvori rekli su da Vašington predlaže da se ponovo aktivira Palestinska uprava (PA), koja je izgubila kontrolu nad Gazom od Hamasa 2007. godine, iako postoji velika sumnja da li bi PA ili bilo koja druga vlast bila u stanju da upravlja obalnom enklavom ako bi Hamas biti istjeran.

Miler, bivši američki pregovarač za Bliski istok, izrazio je dubok skepticizam u pogledu potencijala za uspostavljanje post-Hamasove vlade koja bi vladala Gazom.

U međuvremenu, pozivi na stvaranje humanitarnih koridora unutar Gaze i puteva za bjekstvo za palestinske civile izazvali su snažnu reakciju arapskih susjeda.

Oni strahuju da će izraelska invazija izazvati novi trajni masovni talas raseljavanja, reprizu izraelskog rata za nezavisnost iz 1948. i arapsko-izraelskog rata iz 1967. godine.

Milioni Palestinaca koji su tada bili primorani da pobjegnu ostali su zaglavljeni kao izbjeglice u zemljama koje su ih ugostile.

Istočni Jerusalim, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. i potom anektirao, i proširenje izraelskih naselja preko okupirane teritorije su srž sukoba sa Palestincima.

Netanjahu je otvoreno prihvatio religioznu i radikalnu krajnju desnicu, obećavajući da će pripojiti još zemlje koju će naseliti Jevreji.

Stotine Palestinaca je poginulo na Zapadnoj obali od početka godine u ponovljenim sukobima sa izraelskim vojnicima i naseljenicima, a postoji široko rasprostranjena zabrinutost da bi nasilje moglo zahvatiti teritoriju dok gori obližnja Gaza.

"Kakav god da imate najgori scenario, biće još gore", rekao je drugi regionalni izvor o potencijalu da se sukob proširi izvan Gaze.

Bonus video: