Filipinskoj vojsci naređeno da se uzdrži od korišćenje aplikacija za vještačku inteligenciju iz bezbjednosnih razloga

"Ova naizgled bezopasna i zabavna aplikacija sa vještačkom inteligencijom može se zlonamjerno koristiti za kreiranje lažnih profila koji mogu dovesti do krađe identiteta, društvenog inženjeringa, fišing napada i drugih zlonamjernih aktivnosti"

6110 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti Filipina naredile su vojsci, u kojoj je 163.000 pripadnika, da se uzdrže od upotrebe digitalnih aplikacija koje koriste vještačku inteligenciju jer mogu da rizikuju bezbjednost.

Sekretar odbrane Gilberto Teodoro mlađi izdao je naređenje 14. oktobra, dok je Ministarstvo za nacionalnu odbranu danas potvrdilo autentičnost tog dokumenta.

Ministarstvo nije objasnio šta je Teodora navelo da donese zabranu korišćenja aplikacija koje koriste vještačku inteligenciju kako bi dozvolile korisniku kreiranje portreta.

Teodoro je posebno upozorio na upotrebu digitalne aplikacije koja od korisnika zahtijeva da pošalju najmanje 10 svojih slika, a zatim koristi vještačku inteligenciju da stvori „digitalnu osobu koja oponaša kako pravi pojedinac govori i kreće se“.

Takve aplikacije predstavljaju „značajne rizike za privatnost i bezbjednost“, rekao je on.

„Ova naizgled bezopasna i zabavna aplikacija sa vještačkom inteligencijom može se zlonamjerno koristiti za kreiranje lažnih profila koji mogu dovesti do krađe identiteta, društvenog inženjeringa, fišing napada i drugih zlonamjernih aktivnosti“, rekao je Teodoro.

Bonus video: