Advokat priznao krivicu za pokušaj poništavanja Trampovog poraza u Džordžiji

Čezbro je osuđen na pet godina uslovno i 100 sati društveno korisnog rada. Naloženo mu je da plati 5.000 dolara, da napiše pismo izvinjenja stanovnicima Džordžije i da svjedoči na svakom povezanom budućem suđenju

4631 pregleda 3 komentar(a)
Kenet Čezbro, Foto: Reuters
Kenet Čezbro, Foto: Reuters

Advokat Kenet Čezbro izjasnio se krivim po optužbama da je učestvovao u naporima da se poništi izborni poraz Donalda Trampa iz novembra 2020.

Čezbro je krivicu priznao u trenutku izbora porote - uoči početka suđenja protiv njega.

On je, uz Trampa i još 17 osoba, optužen za kršenje državnog zakona protiv reketiranja.

Krivicu je priznao dan pošto je, po šest tačaka optužnice, isto učinila advokatica Sidni Pauel, kojoj je trebalo da bude suđeno zajedno sa njim.

Čezbro je osuđen na pet godina uslovno i 100 sati društveno korisnog rada. Naloženo mu je da plati 5.000 dolara, da napiše pismo izvinjenja stanovnicima Džordžije i da svjedoči na svakom povezanom budućem suđenju.

Dva priznanja krivice - zajedno sa trećim za jemstvo prošlog mjeseca - velike su pobjede okružnog tužioca okruga Fulton Fani Vilis, koja je podigla optužnicu u avgustu. Omogućavaju joj da izbjegne dugotrajno suđenje samo dvojici optuženih - što bi onima koji su ostali omogućili da zavire u njenu strategiju - i da smanji broj optuženih.

Čezbro, koji živi u Portoriku, prvobitno je optužen za reketiranje i šest drugih tačaka u okviru širokog plana da se republikanski predsjednik zadrži na vlasti nakon što je izgubio na izborima 2020. od demokrate Džoa Bajdena. U optužnici se navodi da je koordinirao i izvršio plan da 16 republikanaca iz Džordžije potpiše potvrdu u kojoj lažno izjavljuju da je Tramp pobijedio u toj državi i da se proglašavaju "propisno izabranim i kvalifikovanim" elektorima u državi.

Za tužioce, sporazum o priznanju krivice uvjerava da Čezbro javno prihvata odgovornost za svoje ponašanje u slučaju i otklanja neizvjesnost suđenja. Takođe ga primorava da svjedoči o komunikaciji koju je imao sa advokatima i bliskim saradnicima Trampove kampanje, uključujući još jednog optuženog, Rudija Đulijanija, bivšeg gradonačelnika Njujorka i Trampovog advokata.

Odabir porote za početak procesa protiv Pauel i Čezbroa, trebalo je da počne u petak, nakon što su podnijeli zahtjev za brzo suđenje. Kada je Pauel priznala krivicu, Čezbro je trebalo da izađe sam na suđenje.

Kao dio nagodbe na koju je pristala Pauel, služiće šest godina uslovne kazne, i moraće da plati 6.000 dolara. Uz to u obavezi je da napiše pismo izvinjenja Džordžiji i njenim stanovnicima. Takođe, snimila izjavu za tužioce i pristala da svjedoči protiv drugih optuženih na budućim suđenjima.

Optuženi nižeg profila u ovom slučaju, Skot Grejem Hol, izjasnio se prošlog mjeseca krivim po pet tačaka. Osuđen je na pet godina uslovno i pristao je da svjedoči u daljem postupku.

Svi ostali optuženi, uključujući Trampovog šefa osoblja Bijele kuće Marka Medousa, izjasnili su se da nisu krivi.

Tužioci navode da je Čezbro nezakonito dogovorio zavjeru sa Trampom i advokatima povezanim sa njegovom kampanjom da grupa republikanaca iz Džordžije potpiše lažni izborni list i da ga dostavi raznim federalnim vlastima. Takođe je komunicirao sa advokatima Trampove kampanje i republikanskim liderima u drugim državama u kojima je pobijedio Bajden kako bi ih natjerao da dostave i lažne izborne liste, naveli su tužioci.

To je obuhvatalo sastavljanje dopisa u kojima se zalaže da se republikanci u tim državama sastanu i daju izborne glasove za Trampa i davanje detaljnih instrukcija o tome kako to treba da se sprovede.

U mejlu Đulijaniju, on je iznio strategije za ometanje i odlaganje zajedničke sjednice Kongresa 6. januara 2021, tokom koje je trebalo da se ovjere izborni glasovi. Napisao je da su te strategije "poželjnije od dopuštanja Zakonu o prebrojavanju izbora da funkcioniše pod postojećim uslovima".

Bonus video: