BLOG Hamas tvrdi da namjerava da oslobodi još dva taoca i da Izrael odbija da ih primi

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 15. dan

60467 pregleda 8 komentar(a)
Kamioni koji prevoze pomoć, Foto: Reuters
Kamioni koji prevoze pomoć, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2023. 21:42h
Završeno
21:21h

Sjedinjene Države su posvećene obezbjeđivanju da civili u Gazi i dalje imaju pristup hrani, vodi i medicinskoj njezi, a da ih Hamas ne preusmjeri, rekao je danas predsjednik Džo Bajden, prenosi Rojters.

„Nastavićemo da radimo sa svim stranama kako bismo održali prelaz Rafa u funkciji kako bismo omogućili kontinuirano kretanje pomoći koja je imperativ za dobrobit naroda Gaze“, rekao je on u izjavi nakon što je prvi konvoj humanitarnih zaliha prošao kroz njega.

21:18h

Portparol naoružanog krila Hamasa rekao je da grupa namjerava da oslobodi još dva taoca iz "humanitarnih razloga", ali da je Izrael odbio da ih primi, prenosi Rojters.

Abu Ubaida, portparol brigade Iz el-Deen al-Kasam, rekao je u kratkom saopštenju da je u petak obavijestio Katar o namjeri Hamasa da oslobodi dvoje ljudi.

20:30h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je danas na konferenciji u Kairu da se organizuje međunarodni mirovni samit kako bi se okončao rat Izraela i Hamasa.

On je na konferenciji osudio "ubijanje civila na obje strane" i apelovao na "oslobađanje svih civila, zatvorenika i pritvorenih", aludirajući na 210 talaca koje je zarobio Hamas u Izraelu kao i na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

"I dok na jednom mjestu vidimo zvaničnike kako žure i nadmeću se da brzo osude ubijanje nevinih ljudi, nailazimo na neshvatljivo oklijevanje u osudi istog akta na drugoj strani", naveo je misleći na osudu napada Hamasa na Izrael i slabije reagovanje Zapada na patnje Palestinaca.

(BETA)

18:17h

Arapski lideri osudili su na samitu u Kairu dvonedjeljno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze i zatražili da se obnove napori za postizanje mirovnog rješenja na Bliskom istoku i okonča višedecenijski ciklus nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas poručio je na samitu da Palestinci neće biti raseljeni ili otjerani sa svoje zemlje.

On je kazao da izraelsko rukovodstvo mora jednom za svagda da shvati da Izrael nikada ne može napredovati ako je kao država utemeljen na nepravdi.

„Naša poruka Izraelcima je da želimo budućnost mira i bezbjednosti i za njih i za Palestince. Nećemo otići, nećemo otići", istakao je Abas, prenosi Rojters.

Jordanski kralj Abdulah je osudio "globalni muk" o izraelskim napadima na Pojas Gaze i ravnodušan pristup izraelsko-palestinskom sporu.

"Poruka koju arapski svijet čuje je da su životi Palestinaca manje važni od izraelskih", rekao je on i dodao da su Jordanci ogorčeni i ožalošćeni aktima nasilja nad nevinim civilima u Pojasu Gaze.

(MINA)

17:29h

U raciji izraelske vojske u okupiranoj Zapadnoj obali uhapšeno je deset rođaka Saleha al-Arurija, koji je zamjenik lidera Hamasa Ismaila Hanijea, rekli su danas očevici.

Al-Aruri je jedan od osnivača vojnog krila Hamasa, a živi u Bejrutu.

On je glavna izraelska meta od napada Hamasa na Izrael 7.oktobra u kojima je ubijeno najmanje 1.400 ljudi i odvedeno više od 200 talaca.

Vojnici su rano jutros upali u njegovu kuću u selu Arura, dvadesetak kilometara sjeverno od Ramale i uhapsili više od 20 ljudi, uključujući jednog od njegove braće i deset sinovaca, rekli su očevici Agenciji Frans pres.

Desetine drugih je odvedeno na ispitivanje.

Ispred kuće vojnici su postavili transparent sa fotografijom Al-Arurija i zastavom Izraela na kojem je pisalo da je to bila kuća Al-Arurija koja je postala "sjedište Abu al-Nimera – izraelskog obavještajca".

Žitelji sela su rekli da je Abu al-Nimer nadimak izraelskog obavještajnog oficira zaduženog za to područje.

U saopštenju vojske je navedeno da je u raciji učestvovala i izraelska bezbjednosna služba Šin bet i da su uhapšene desetine članova Hamasa, uključujući rođaci Al-Arurija.

Uz to je potvrđeno da se kuća sada koristi kao pritvor za ispitivanje aktivista.

Izrael optužuje Al-Arurija za organizovanje više napada na Izraelce.

On je gotovo 20 godina bio u izraelskim zatvorima, a pušten je 2010. godine pod uslovom da ode u izgnanstvo.

(BETA)

Izmjena: 20:36h
16:50h

Hamas je saopštio danas da neće razgovarati o sudbini zarobljenika izraelske vojske dok Izrael ne okonča svoju "agresiju" na pojas Gaze, prenosi Rojters.

„Naš stav u vezi sa zarobljenicima izraelske vojske je jasan: povezan je sa (mogućom) razmjenom zatvorenika i nećemo razgovarati o tome dok Izrael ne okonča agresiju na Gazu i Palestince“, rekao je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan, govoreći iz Libana. televizijski novinar.

16:43h

Izrael je danas objavio upozorenje građanima da ne putuju u Egipat, Jordan i Maroko navodeći da bi mogli biti meta napada zbog gnijeva koji je u tim arapskim zemljama izazvao rat Izraela protiv palestinskog Hamasa.

"Svjedoci smo značajnog povećanja protesta protiv Izraela proteklih nekoliko dana u zemljama širom svijeta i posebno u arapskim zemljama na Bliskom istoku", navedeno je u saopštenju Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

"Retorika globalnog džihada koja poziva da se povrijede Izraelci i Jevreji širom sveta je postala ekstremnija", upozorava se u saopštenju.

Upozoreno je takođe da se izbjegava putovanje i u druge bliskoistočne i arapske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, te Tursku, Maleziju, Bangladeš, Indoneziju i Maldive.

Izrael je organizovao evakuaciju svojih građana iz Turske, a za putovanja u tu zemlju objavio je upozorenje najvišeg stepena da se ne ide.

(BETA)

15:35h

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su i danas da se nastavlja priprema za očekivanu kopnenu ofanzivu na pojas Gaze dok traju raketiranje Izraela s te palestinske teritorije i uzvratni izraelski napadi iz vazduha.

Rečeno je da su "planovi za proširenje sukoba" odobreni proteklih dana i da se vojnici obučavaju u "skladu s odobrenim operativnim planovima".

Izraelska vojska je razmjestila desetine hiljada vojnika na granici pojasa Gaze pred veliku kopnenu ofanzivu koju zvaničnici danima najavljuju za "uskoro".

Izraelski mediji danas prenose da SAD i nekoliko evropskih vlada vrše pritisak na Izrael da odloži ofanzivu pošto je Hamas u petak oslobodio dvije Amerikanke koje je držao kao taoce u Gazi.

Strahuje se da bi ofanziva omela nastojanja za puštanje oko 210 talaca u doglednoj budućnosti, izjavio je jedan visoki diplomatski zvaničnik za Tajms ov Izrael (Times of Israel).

Državljani zapadnih zemalja koje vrše pritisak na Izrael su među taocima čije porodice smatraju da će njihovo oslobađanje biti sve teže kako vrijeme prolazi.

Neimenovani diplomatski zvaničnik je rekao da je kopnena invazija vrlo vjerovatna i da se na Izrael ne vrši pritisak da je ne pokrene, već da je odloži da bi se vidjelo da li dodatna diplomatska nastojanja mogu uroditi plodom.

(BETA)

14:33h

Izraelska vojska je danas saopštila da je od početka rata u pojasu Gaze 7. oktobra, na drugoj palestinskoj teritoriji - širom Zapadne obale, uhapsila 670 traženih Palestinaca uključujući više od 450 povezanih s Hamasom.

Protekle noći uhapšeno je 68 pripadnika islamskog ekstremističkog Hamasa, navodi se u saopštenju.

Vojnici su takođe protekle noći u izbegličkom logoru Akabat Džabr srušili kuću pripadnika Hamasa Mahera Šaluna, optuženog za ubistvo jednog Izraelca na Zapadnoj obali u februaru.

Nekoliko sukoba izraelskih vojnika i Palestinaca izbilo je u protekle dvije nedjelje koliko traje rat Izraela i Hamasa i bilo je nekoliko pokušaja terorističkih napada, tvrdi vojska, prenose izraelski mediji.

Po podacima Palestinske uprave izraelske snage i jevrejski naseljenici su od početka rata ubili 84 Palestinca sa Zapadne obale.

(BETA)

14:14h

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je danas da je razgovarao sa izraelskom vladom o njenoj dužnosti da djeluje u skladu sa međunarodnim pravom i da sačuva živote civila u Gazi, kao i da njena vojska pokaže uzdržanost, prenosi Rojters.

"Razgovarao sam direktno sa izraelskom vladom o njihovoj dužnosti da poštuju međunarodno pravo i važnosti očuvanja života civila u Gazi", rekao je Kleverli na Samitu mira u Kairu čiji je domaćin Egipat.

"Uprkos nevjerovatno teškim okolnostima, pozvao sam na disciplinu i profesionalizam i uzdržanost od izraelske vojske", kazao je Kleverli.

13:57h

Najmanje 352 Palestinaca poginulo je u napadima Izraela na različite djelove Gaze u posljednja 24 sata, prenosi Anadolija.

Šef kancelarije za medije vlade povezane s Hamasom, Selame Maruf, naveo je da Izrael nastavlja s napadima bez prekida od 7. oktobra.

On je pozvao da granični prelaz Rafah ostane otvoren cijelo vrijeme, kako bi se osigurao ulazak pomoći koja je potrebna Pojasu Gaze.

(MINA)

13:53h

Kamioni koji prevoze pomoć za Gazu izašli su sa prelaza Rafa i stigli u južni dio enklave u subotu, rekao je palestinski pogranični zvaničnik agenciji Rojters.

Najmanje 20 kamiona za koje se očekuje da uđu u Pojas Gaze "predstavljaju samo tri odsto onoga što je dnevno ulazilo u Pojas Gaze u smislu zdravstvenih i humanitarnih potreba prije agresije", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravlja.

11:39h

Prvi konvoj humanitarne pomoći koji je danas ušao u pojas Gaze ne treba da bude i posljednji, upozorio je u Kairu šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits.

Dvadeset kamiona s pomoći iz Egipta ušlo je u Gazu koja je pod izraelskom opsadom i granatiranjem.

"Uvjeren sam da će ovaj teret biti početak trajnog napora za snabdijevanje osnovnih dobara - prije svega hrane, vode, ljekova i goriva- za stanovnike Gaze, na bezbjedan, bezuslovan način bez prepreka, rekao je on.

Danas je u kamionima, kažu egipatski mediji, bila hrana i medicinska pomoć, ali ne i gorivo koje je neophodno u pojasu Gaze čija jedina centrala ne radi.

Kamioni s humanitarnom pomoći počeli su danas da ulaze Gazu preko prelaza Rafa, na granici Egipta, prvi put od početka sukoba prije 14 dana.

(BETA, Ne.V.)

11:35h

Granični prelaz između Egipta i Gaze otvoren je u subotu kako bi se omogućila isporuka očajnički potrebne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, prvi put otkad je Izrael blokirao tu teritoriju poslije napada militantnog pokreta Hamas 7. oktobra.

Prvi kamioni ušli su u Pojas Gaze gdje je oko 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, od kojih je polovina napustila svoje domove, suočeno s oskudicom hrane i vode. Bolnice navode da im ponestaje medicinskih zaliha i goriva za hitne generatore zbog nestanka struje na celoj teritoriji.

Kancelarija Hamasa za medija saopštila je da dolazak kamiona s humanitarnom pomoći "neće promijeniti katastrofalne zdravstvene uslove u Gazi".

Egipatska državna televizija je ranije u subotu prikazala snimak kako Egipat otvara granicu sa Pojasom Gaze na prelazu Rafa.

Izraelske snage nastavile su vazdušne napade širom Pojasa Gaze odakle militanti i dalje ispaljuju rakete na Izrael.

Otvaranje prelaza Rafa je uslijedilo posle više od nedjelju dana diplomatije na visokom nivou raznih posrednika, uključujući posjete regionu predsjednika SAD Džozefa Bajdena i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Više od 200 kamiona sa oko 3.000 tona pomoći, koji danima čekaju u blizini prelaza, počelo je da ide ka Gazi. Stotine stranih državljana takođe su čekali da pređu iz Gaze u Egipat kako bi izbjegli sukob.

Otvaranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je Hamas pustio dvije Amerikanke, majku i ćerku, koje su bile među oko 200 talaca koje su militanti zarobili tokom upada u Izrael 7. oktobra. Zasad nije poznato da li postoji bilo veza između oslobađanja prvo dvoje talaca i otvaranja Rafe.

Hamas je saopštio da sarađuje s posrednicima da "zatvori slučaj" talaca ako to dozvole bezbjednosne okolnosti. Militantna grupa je navela da je posvećena posredničkim naporima Egipta, Katara i drugih.

Istovremeno, očekuje se i kopnena ofanziva izraelskih snaga s ciljem iskorjenjivanje Hamasa koji vlada Gazom 16 godina. Izrael je u petak saopštio da ne planira da preuzme dugoročnu kontrolu nad malom, ali gusto naseljenom palestinskom teritorijom.

Potencijalni izraelski kopneni napad će vjerovatno dovesti do dramatične eskalacije žrtava na obje strane u gradskim borbama. Više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u Izraelu tokom upada Hamasa, navode izraelske vlasti.

Palestinske vlasti pod kontrolom Hamasa, navode da je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno najmanje 4.137 ljudi.

(Radio Slobodna Evropa)

10:30h

Kamioni sa humanitarnom pomoći počeli su danas da se kreću od graničnog prelazu Rafa sa egipatske strane ka palestinskoj enklavi Gazi, rekao je jedan bezbjednosni izvor i zvaničnik egipatskog Crvenog polumjeseca za agenciju Frans pres.

Egipatska državna televizija pokazala je kako više kamiona prelazi veliku kapiju na granici, 15. dana rata između Izraela i Hamasa, koji je na vlasti u Gazi.

Više tona humanitarne pomoći gomila se danima u očekivanju otvaranja prolaza da bi pomoć mogla da bude dostavljena za 2,4 miliona stanovnika Gaze koji su pod blokadom i ostavljeni su bez vode, struje i goriva.

Više od 200 kamiona sa oko 3.000 tona pomoći, koji su danima stajali na prelazu počeli su da se kreću ka Gazi, prenosi agencija AP.

Izrael je uveo opasadu teritorije i pokrenuo talase vazdušnih napada poslije upada komandosa Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Otvaranje prelaza uslijedilo je samo nekoliko sati pošto je Hamas oslobodio Amerikanku i njenu ćerku tinejdžerku, kao prve od oko 200 talaca koje su militanti Hamasa oteli posle upada u Izrael 7. oktobra. Ne zna se da li su ta dva događaja povezana.

(BETA)

10:27h

Hamasova kancelarija za medije saopštila je danas da očekivani kamioni pomoći "neće promijeniti katastrofalne zdravstvene uslove u Gazi".

10:26h

Najmanje 13 Palestinaca ubijeno je u subotu u vazdušnom napadu u naselju Deir El Balah u Gazi, javila je Hamasova novinska agencija Al Šehab, prenosi agencija Rojters.

09:30h

Kamioni natovareni humanitarnom pomoći počeli su da ulaze na prelaz Rafa u opkoljeni pojas Gaze, pokazali su snimci egipatske državne televizije, prenosi Rojters.

Ranije danas su se pripremali kamioni sa ljekovima, a na egipatskoj strani prelaza nalazilo se granično osoblje.

"Konvoj pomoći koji bi danas trebalo da uđe u (Gazu) uključuje 20 kamiona koji prevoze ljekove, medicinske potrepštine i ograničenu količinu zaliha hrane (konzerve)“, navodi se u saopštenju Hamasove kancelarije za medije.

Izmjena: 09:57h
08:27h

Ambasada SAD u Izraelu saopštila je da bi se granica Gaze i Egipta mogla otvoriti danas (subota), sugerišući da bi takav potez omogućio strancima da napuste opkoljenu palestinsku enklavu, prenosi Rojters.

U objavi na društvenim mrežama, ambasada je rekla da je „primila informaciju“ da će se prelaz Rafah otvoriti u 10 sati po lokalnom, odnosno devet po srednjeevropskom vremenu.

"Ne znamo koliko će dugo ostati otvoreno za strane državljane da napuste Gazu", dodaje se.

08:19h

Izrael obećava da će zbrisati Hamas u nemilosrdnom napadu na Pojas Gaze, ali nema jasno razrađenu završnicu tog poduhvata kao ni plan kako upravljati razorenom palestinskom enklavom čak iako trijumfuje na bojnom polju.

Bonus video: