Američke državljanke - prvi taoci koje je oslobodio Hamas

"Dobro je, veoma je dobro. U suzama sam i osjećam se veoma dobro", poručio je Uri Ranan iz Čikaga, koji je pričao sa svojom ćerkom Natali nakon što je oslobođena

17486 pregleda 4 komentar(a)
Oslobođene Amerikanke, Foto: Reuters
Oslobođene Amerikanke, Foto: Reuters

Skoro dvije nedjelje poslije smrtonosnih napada na Izrael, pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Hamas saopštili su da su oslobodili američke državljanke, majku i ćerku, Džudit i Natali Ranan koje su kidnapovane 7. oktobra.

Dvije Amerikanke, koje imaju i izraelsko državljanstvo, dovedene su do granice pojasa Gaze, gdje su ih preuzeli izraelski vojnici i odveli u vojnu bazu u centralnom dijelu zemlje gdje su ih čekali članovi porodice, saopštio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Džudit, stara 59 godina i njena 17-godišnja ćerka Natali, bile su u izraleskom kibucu Nahal Oz, na oko kilometar i po od granice za Gazom. Došle su u Izrael u septembru kako bi tu proslavile jevrejske praznike i 85. rođendan Džuditine majke, prenose američki mediji. U izvještajima medija rečeno je da su iz Evanstona, predgrađa Čikaga.

Majka i ćerka su prvi oslobođeni taoci otkako su napadači Hamasa upali u Izrael prije dvije nedjelje, ubivši 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 200 talaca.

"Dobro je, veoma je dobro. U suzama sam i osjećam se veoma dobro", poručio je Uri Ranan iz Čikaga, koji je pričao sa svojom ćerkom Natali nakon što je oslobođena.

Uri (71) kaže da je na vijestima vidio da je Hamas oslobodio majku i ćerku iz Amerike i proveo je dan nadajući se da su to njegova ćerka Natali i bivša supruga Džudit.

Bajden poziva Izrael da sačeka sa ofanzivom dok se ne oslobode taoci

Predsjednik SAD Džozef Bajden u saopštenju se zahvalio Kataru i Izraelu na partnerstvu u obezbjeđivanju njihovog oslobađanja. Bajden je takođe telefonom razgovarao sa američkim državljankama.

"Prenio im je da će imati punu podršku američke vlade dok se oporavljaju od tog užasa koji su preživjele", navodi se u saopštenju Bijele kuće. Takođe se dodaje da je Bajden razgovarao sa njihovim porodicama.

Na pitanje novinara da li smatra da Izrael treba da odloži potencijalnu kopnenu ofanzivu dok se ne oslobodi još talaca, Bajden je odgovorio potvrdno.

Američki predsjednik je inače ocijenio da je Hamas napao Izrael sa ciljem da poremeti potencijalnu normaliaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije, prenosi Rojters.

"Jedan od razloga zbog kojih je Hamas krenuo na Izrael...znali su da ću sjesti da razgovaram sa Saudijcima", kaže Bajden.

Američki državni sekretar Entoni Blinken prethodno je potvrdio da su dvije Amerikanke oslobođene, da su na sigurnom u Izraelu, da će se uskoro sastati sa predstavnicima ambasade SAD.

Dodao je da se nada da će uskoro moći da budu ponovo sa svojim voljenima.

Naveo je i da još 10 Amerikanaca oteto i da se radi na njihovom oslobađanju. Nije mogao javno govori o naporima da se svi oslobode. Zahvalio je vladi Katara na pomoći i dodao da svi taoci državljani drugih zemalja treba da budu pušteni što prije.

Abu Ubaida, portparol Hamasovog naoružanog krila, rekao je da su taoci pušteni kao odgovor na katarske napore posredovanja, "iz humanitarnih razloga, i da bi dokazali američkom narodu i svijetu da su tvrdnje Bajdena i njegove fašističke administracije lažne i bez osnova".

Iz Hamasa je takođe saopšteno da ta ekstremistička grupa sarađuje sa posrednicima u Egiptu, Kataru i drugim "prijateljskim zemljama" i da radi na "realizaciji odluke da se oslobode stranci kada to budu dozvolili bezbjednosni uslovi".

Bonus video: