Južna Koreja, SAD i Japan održali su prvu trilateralnu vojnu vježbu

Današnja vježba bi mogla da izazove gnijevan odgovor Sjeverne Koreje, koja redovno osuđuje vežbe SAD sa Južnom Korejom, nazivajući ih probom za invaziju i reagujući novim raketnim testovima

4316 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojske Južne Koreje, SAD i Japana održale su danas svoju prvu trilateralnu vazdušnu vježbu kao odgovor na nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, saopštilo je južnokorejsko vazduhoplovstvo.

U saopštenju se navodi da je održavanje današnjih vježbi u blizini Korejskog poluostrva primjena ranijeg sporazuma tri zemlje o povećanju odbrambene saradnje i jačanju njihovih zajedničkih sposobnosti odgovora na prijetnje koje dolaze od Sjeverne Koreje.

U vežbi su učestvovali nuklearni bombarder B-52 vojske SAD i borbeni avioni vojski Južne Koreje i Japana.

Južna Koreja i Japan su ključni saveznici SAD u Aziji i u njima je stacionirano oko 80.000 američkih vojnika.

Tri zemlje su povremeno održavale trilateralne pomorske vežbe, ali današnji manevri je bila prvi put da izvedu trilateralnu vežbu vazduhoplovnih snaga.

Jačanje nuklearnog programa Sjevera je natjerao konzervativnog predsjednika Južne Koreje, Jun Suk Jula, da zanemari istorijske sporove sa Japanom i pojača trilateralnu bezbjednosnu saradnju sa SAD i Japanom.

U avgustu su se Jun, američki predsjednik Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida sastali u Kemp Dejvidu na prvom samostalnom trilateralnom samitu svojih zemalja i dogovorili se da pojačaju saradnju u oblasti odbrane kako bi se suočili sa nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Današnja vežba bi mogla da izazove gnijevan odgovor Sjeverne Koreje, koja redovno osuđuje vežbe SAD sa Južnom Korejom, nazivajući ih probom za invaziju i reagujući novim raketnim testovima.

Bonus video: