"Scenario iz košmara" na području Akapulka: Oluja ojačala u uragan petog stepena

Ovakav razvoj događaja - naglo pretvaranje Otisa u uragan najjačeg i najopasnijeg ranga - zvaničnicima i stanovništvu nije pružio dovoljno vremena da se pripreme za nepogodu i izmjeste se na sigurno

14344 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Akapulka, Foto: Reuters
Detalj iz Akapulka, Foto: Reuters

Na području Akapulka u južnom Meksiku, zbog uragana Otis se odvija "scenario iz košmara" jer je ova oluja prije no što je sa područja Meksikčkog zaliva zašla na kopno naglo ojačala u uragansku kategoriju petog stepena, javlja nacionalni meteorološki zavod a prenosi Si-En-En (CNN).

Ovakav razvoj događaja - naglo pretvaranje Otisa u uragan najjačeg i najopasnijeg ranga - zvaničnicima i stanovništvu nije pružio dovoljno vremena da se pripreme za nepogodu i izmjeste se na sigurno.

Otis je isprva bio tek tropska oluja a onda se samo 12 sati pred zalazak u kopno na području izletišta Akapulko pretvorio u uragan petog stepena.

U gradu Akapulko živi oko 800.000 ljudi.

"Košmarni scenario se odvija", saopštio je Nacionalni centar za uragane države Meksiko i ocijenio: "U ovom dijelu Meksika još nije zabilježen uragan ni približno ove snage".

Studije pokazuju da se naglo jačanje tropskih ciklona, poput uragana Otis, dešava češće nego ranije a naročito onda kad se oluja približava kopnu.

To se, kako se navodi, dešava zbog zagrijavanja okeana kao posljedice klimatskih promjena, prouzrokovanih ljudskim uticajem.

Bonus video: