Nose narukvice da ne bi bili sahranjeni u masovnim grobnicama

Porodice u Gazi se nadaju da će na taj način pronaći svoje voljene ako budu ubijeni

9219 pregleda 46 reakcija 7 komentar(a)
Ćerka Palestinca Ali Dabe, Foto: Reuters
Ćerka Palestinca Ali Dabe, Foto: Reuters

Zbog velikog broja tijela, Palestinci u Gazi sahranjuju neidentifikovane preminule u masovne grobnice, sa brojem umjesto imena, a sada neke porodice koriste narukvice u nadi da će pronaći svoje voljene ako budu ubijeni, piše Rojters.

Porodica El-Daba je pokušala da smanji rizik da bude pogođena tokom najžešćeg izraelskog bombardovanja Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na južne izraelske zajednice 7. oktobra.

Izraelske vlasti kažu da je u operaciji Hamasa ubijeno oko 1.400 ljudi. Ministarstvo zdravlja u Gazi je danas saopštilo da je više od 7028 Palestinaca ubijeno u vazdušnim napadima od tada.

Ali El-Daba (40), rekao je da je vidio tijela raznijeta u bombardovanju i da su bila neprepoznatljiva.

On je rekao da je odlučio da podijeli svoju porodicu kako bi spriječio da svi poginu u jednom napadu. Rekao je da je njegova supruga Lina (42) zadržala dva njihova sina i dvije ćerke u gradu Gaza na sjeveru, a on se preselio u Kan Junis na jugu sa još troje djece.

Gaza
foto: Reuters

El-Daba je rekao da se priprema za najgore. On je za članove porodice kupio plave narukvice i vezao ih oko oba zgloba. "Ako se nešto desi, na ovaj način ću ih prepoznati," rekao je.

Druge palestinske porodice su takođe kupovale ili pravile narukvice za svoju djecu ili su ispisivale njihova imena na rukama.

Masovne sahrane su odobrili lokalni muslimanski sveštenici. Prije sahrane, medicinari čuvaju slike i uzorke krvi mrtvih i daju im brojeve.

Izraelska vojska je poručila ljudima da napuste sjever Pojasa Gaze, jedno od najgušće naseljenih mjesta i svijetu, i krenu na jug jer je sigurnije. Međutim, vazdušni napadi pogađaju mete širom enklave kojom upravlja Hamas.

Portparol izraelske vojske je rekao: "IDF (Izraelske odbrambene snage) ohrabruje stanovnike sjevernog pojasa Gaze da se kreću prema jugu i da ne ostanu u blizini terorističkih ciljeva Hamasa unutar grada Gazaa."

"Međutim, Hamas se utvrdio među civilnim stanovništvom širom Pojasa Gaze. Dakle, gdje god se pojavi Hamasova meta, IDF će je napasti kako bi osujetio terorističke kapacitete grupe, preduzimajući pritom izvodljive mjere predostrožnosti za ublažavanje štete po civile."

Agencija Ujedinjenih nacija koja pruža pomoć palestinskim civilima u Gazi upozorila je da će možda morati uskoro da obustavi operacije ako gorivo ne stigne u enklavu, usred očajničke potrebe za skloništem, vodom, hranom i medicinskim uslugama.

Bonus video: