UN: Porast govora mržnje protiv Palestinaca

Komitet svjetske organizacije izrazio je zabrinutost zbog komentara izraelskih političara i javnih ličnosti

8390 pregleda 6 komentar(a)
Protest podrške Palestincima u Bahreinu, Foto: Rojters
Protest podrške Palestincima u Bahreinu, Foto: Rojters

Komitet Ujedinjenih nacija za rasizam izrazio je juče zabrinutost zbog "naglog porasta rasističkog govora mržnje i dehumanizacije" koji su Izraelci, uključujući visoke zvaničnike, uputili Palestincima, od napada Hamasa sedmog oktobra.

Diplomatsko predstavništvo Izraela u Ženevi kritikovalo je to saopštenje ocijenivši da je ono "iznevjerilo sve žrtve masakra 7. oktobra i žrtve antisemitskih napada širom svijeta", prenio je Rojters.

Od početka sukoba, sve je veći broj izvještaja o antisemitskim i o islamofobičnim incidentima u državama kao što su Sjedinjene Države i Britanija.

Komitet sa sjedištem u Ženevi saopštio je da je "veoma zabrinut" zbog nedavnih komentara, uključujući one od visokih izraelskih zvaničnika, političara i javnih ličnosti, i pozvao Izrael da osudi govor mržnje i istraži i kazni takva djela.

U njemu se posebno ukazuje na opaske izraelskog ministra odbrane Joava Galanta 9. oktobra u kojima je Palestince nazvao "ljudskim životinjama" i rekao da bi takav rječnik "mogao podstaći genocidne akcije".

Komitet je takođe ponovio prethodnu preporuku palestinskim vlastima da se bore protiv govora mržnje i podsticanja na nasilje.

Diplomatska misija Izraela pri UN u Ženevi saopštila je da izjava komiteta ignoriše porast antisemitizma, uključujući napade na Jevreje i, kako se navodi, pozive demonstranata da ih ubiju. "Komitet je sve ovo cinično odbacio", navodi se u saopštenju.

Objava komiteta UN je uslijedila nakon kritike Izraela na račun generalnog sekretara svjetske organizacije Antonija Gutereša kojeg je optužio da opravdava napade Hamasa na Izrael. Gutereš je odbacio optužbe Izraela i nazvao ih netačnim predstavljanjem njegovih izjava.

Komitet Ujedinjenih nacija sastoji se od 18 nezavisnih eksperata i ima zadatak da nadgleda poštovanje sporazuma protiv rasizma iz 1965. koji su ratifikovali i Izrael i palestinske vlasti.

Bonus video: