Ministarka odbrane traži da Češka izađe iz UN a bivši predsjednik Zeman da se protjeraju Palestinci

Češka spada u zemlje koje gotovo bez ograda podržavaju Izrael, pa i u najnovijem sukobu sa Hamasom, a premijer Petr Fijala i šef diplomatije Jan Lipavski, bili su u posjeti Jerusalimu da pruže izraelskoj vladi nedvosmislenu podršku

10006 pregleda 12 komentar(a)
Zeman, Foto: Screenshot/Youtube
Zeman, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarka odbrane Jana Černohova optužila je Ujedinjene nacije (UN) da "navijaju za teroriste" i da ne poštuju pravo na samoodbranu i zatražila da Češka, zbog rezolucije o sukobu u Izraelu, izađe iz svjetske organizacije.

"Samo 14 zemalja, uključujući i našu se jasno i razumljivo izjasnilo protiv terorističkog napada bez presedana terorista iz Hamasa. Stidim se zbog UN. Po mom mišljenju Češka nema šta da traži u organizaciji koja navija za teroriste i ne poštuje osnovno pravo na samoodbranu. Izađimo", poručila je sinoć Černohova na društvenoj mreži X.

Češka spada u zemlje koje gotovo bez ograda podržavaju Izrael, pa i u najnovijem sukobu sa Hamasom, a premijer Petr Fijala i šef diplomatije Jan Lipavski, bili su u posjeti Jerusalimu da pruže izraelskoj vladi nedvosmislenu podršku. Naglasili su da Izrael ima pravo na samoodbranu, a u praktičnim koracima zvanični Prag, međutim, slijedi stav Evropske unije.

Poput bivšeg predsjednika Češke Miloša Zemana koji je nedavno tražio deportaciju Palestinaca kao što su nakon Drugog svjetskog rata etnički počišćeni iz tadašnje Čehoslovačke sudetski Njemci, Černohova spada među prozraelske jastrebove na češkoj političkoj sceni.

Češka ministarka odbrane je prije dvije nedjelje, ogrnuta izraelskom zastavom, izašla na kontramiting da ometa legalni protest nekoliko stotina ljudi na Vaclavskom trgu u Pragu koji su zbog stradanja palestinskih civila kritikovali način na koji izraelske vlasti reaguju na terorističke napade Hamasa od 7. oktobra.

Bivši predsjednik Zeman kao rješenje sukoba na Bliskom istoku predložio je poslije izbijanja sukoba da se Palestinci iz oblasti u kojima sada žive deportuju u pustinje Jordana i Saudijske Arabije.

"Nije me briga za civilno stanovništvo Gaze koje ionako podržava Hamas. Ja vodim računa o izraelskim vojnicima zato što sigurno ne bi bilo dobro da poslije blamaže koja podsjeća pomalo na Jom kipurski rat dođe nova sramota velikih gubitaka u izraelskoj armiji", kazao je Zeman, nakon izbijanja sukoba.

Bivši češki predsjednik odbio je kao rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koncept dvije države.

"Uvijek sam podsjećao na izjavu (nekadašnjeg premijera Izraela) Arijela Šarona da Palestinci već imaju svoju državu i da se ona zove Jordan. Jednom sam tokom posjete Izraelu rekao da imaju mogućnost da se inspirišu sudbinom sudetskih Njemaca kada je riječ o Palestincima. Osim Jordana, a pustinja može da se navodnjava isto kao što je to učinio Izrael, tu je velika površina Saudijske Arabije", ponovio je svoj predlog rješenja Zeman u intervjuu proruskom portalu Parlamentnji listi.

Bonus video: