BLOG Izrael tvrdi da je ubio komandanta Hamasovog bataljona, 50 ubijenih u izbjegličkom kampu Džabalija

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 25. dan

60009 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Džabalija, Foto: Reuters
Džabalija, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2023. 22:16h
Završeno
20:27h

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom napada na Gazu ubile glavnog komandanta Hamasovog bataljona Centralni Džabalij, Ibrahima Biarija i još najmanje 50 terorista.

Vojska je saopštila da je u napadu srušila podzemni tuneli u kome su se teroristi krili i nekoliko obližnjih zgrada, prenosi Tajms of Izrael.

Prema IDF-u, Biari je bio jedan od komandanata Hamasa odgovornih za usmjeravanje pripadnika elitnih snaga terorističke grupe da napadnu Izrael 7. oktobra.

IDF kaže da je vazdušni napad na Džabaliju bio dio "širokog napada" na Hamas i infrastrukturu koja pripada bataljonu te islamističke grupe.

(BETA)

19:58h

Granični prelaz Rafa biće otvoren u srijedu za 81 Palestinca koji su povrijeđeni u Gazi kako bi završili liječenje u egipatskim bolnicama, rekli su egipatski medicinski i bezbjednosni izvori, kao i palestinski pogranični zvaničnik, prenosi Rojters.

19:33h

U izraelskom napadu pogođen je izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru Gaze, potvrdio je danas portparol izraelske vojske, prenosi agencija Rojters.

"Postojao je veoma visoki komandant Hamasa u toj oblasti", rekao je portparol izraelske vojske potpukovnik Ričard Heht za CNN.

"Razmatramo to i izaći ćemo sa više podataka kad saznamo šta se tamo dogodilo."

19:03h

Bijela kuća je saopštila da je 66 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Gazu u posljednja 24 sata i da se očekuje da će još desetine kamiona biti spremni za isporuku, prenosi Rojters.

18:49h

Palestinska grupa Hamas saopštila je posrednicima da će osloboditi nekoliko stranih zarobljenika u narednim danima, rekao je Abu Ubaida, portparol naoružanog krila grupe, u video snimku na svom Telegram nalogu, prenosi agencija Rojters.

15:39h

Direktor indonežanske bolnice u Gazi rekao je danas za Al-Džaziru da je najmanje 50 Palestinaca ubijeno, a 150 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na izbjeglički kamp Džabalija, prenosi agencija Rojters.

BBC prenosi da je u izbjegličkom kampu Džabalija u sjevernoj Gazi zabilježeno više smrtnih slučajeva i povreda.

Taj medij navodi da Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas i direktor obližnje indonežanske bolnice kažu da je najmanje 50 ljudi ubijeno.

Ministarstvo je saopštilo da je eksploziju izazvao izraelski vazdušni napad.

Iz Izraela još nema komentara o prijavljenoj eksploziji.

BBC navodi da radi na provjeri detalja incidenta. 

Izmjena: 16:24h
15:04h

Izraelska vojska je danas saopštila da se vode "žestoke borbe" u pojasu Gaze protiv palestinskog islamskog Hamasa.

"Naše snage su angažovane u žestokim borbama protiv terorista Hamasa duboko u pojasu Gaze", navedeno je u saopštenju.

Vojno krilo Hamasa tvrdi da je gađalo dva oklopna vozila protivtenkovskim granatama i da su njegovi borci u jednoj zgradi na sjeveru postavili zasjedu izraelskim snagama, prenijela je agencija Frans pres.

Izraelski mediji javljaju da su kopnene i vazduhoplovne snage izraelske vojske pogodile nekoliko uporišta Hamasa i jedinice navođenih protivtenkovskih raketa.

Tvrde da su ubijene desetine "terorista" i zaplijenjeno je oružje, a objavljen je i snimak operacija u Gazi.

Agencije prenose da je izraelska vojska produbila vojnu operaciju u sjevernom dijelu pojasa Gaze i da je fokus na glavnom gradu.

Danas su se dva puta u roku od nekoliko minuta oglasile sirene za raketnu uzbunu u područjima sjeverno od Tel Aviva dok traje raketiranje Izraela iz Gaze. Gađaju se područja gdje žive beduini, u kojima nema odgovarajućih skloništa.

Libanski Hezbolah je ispalio rakete na dva punkta izraelske vojske na sjeveru, saopštila je izraelska vojska.

Izraelski vojnci su napali "terorističku ćeliju" i na jugu Libana koja se pripremala da ispali navođenu protivtenkovsku raketu na sjever Izraela.

Prije toga su dvije rakete ispaljene takođe na sjever Izraela i sirene su se oglasile u gradu Metuli. Obje su pale u Liban, a izraelski vojnici su odgovorili granatiranjem.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je za petak najavio svoj prvi govor od početka rata Hamasa i Izraela.

(BETA)

14:09h

Jerusalimska patrijaršija je danas osudila izraelsko bombardovanje njenog Pravoslavnog kulturnog centra u Pojasu Gaze.

Patrijaršija je u saopštenju osudila to što je danas izraelska vojska bombardovala taj centar u naselju Tal Al-Hava, ocijenivši da je to "upečatljiva manifestacija neopravdane rešenosti Izraela da uništi civilnu infrastrukturu i centre za socijalne usluge", prenio je Frans pres.

Palestinske vlasti su 19. oktobra rekle da je 16 osoba poginulo u izraelskom napadu kada je pogođena pravoslavna crkva u Pojasu Gaze u koju su se sklonili izbjegli Palestinci. Taj napad je tada osudila i Jerusalimska patrijaršija.

(BETA)

12:16h

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da se broj stradalih Palestinaca od 7. oktobra u Gazi popeo na 8.525, od kojih 3.542 djeteta.

Prema njihovim navodima, 130 zdravstvenih radnika je poginulo, dok je 15 bolnica i 32 zdravstvene ustanove van funkcije, prenio je Rojters.

12:16h

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavio je da je u Gazi neizbježna "katastrofa javnog zdravlja" usljed prenaseljenosti, masovnog raseljavanja i oštećenja vodovodne i sanitarne infrastrukture.

SZO je upozorila i na rizik od smrti novorođenčadi usljed dehidracije zbog pet odsto uobičajenih zaliha vode, prenosi Rojters.

12:15h

Izraelska vojska srušila je u jutarnjim časovima kuću zamjenika vođe Hamasa i jednog od osnivača vojnog krila te organizacije Saleha al Arurija na Zapadnoj obali, javlja Rojters.

Aruri, koji je proveo 17 godina u izraelski zatvorima, zamjenik je Ismaila Hanija.

Izraelske odbrambene snage objavile su video-snimak na društvenim mrežama, koji navodno pokazuje rušenje kuće Arurija.

12:14h

Nakon što su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u oblasti grada Eilata na Crvenom moru, izraelska vojska saopštila je da je oborila "vazdušni cilj" koji se približavao, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je navela da su njeni sistemi identifikovali "vazdušnu metu", te da nije bilo rizika ili prijetnje po civile u popularnom turističkom mjestu.

12:13h

Izraelska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Meirav Eilon Šahar saopštila je da su UN "iznevjerile" njenu zemlju.

Prema njenim riječima, šefovi agencija UN nisu učinili dovoljno da osude militantni islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam, prenosi Rojters.

"Moram reći, načelno, Ujedinjene nacije su iznevjerile narod Izraela", izjavila je Šahar novinarima, dodavši da pojedini šefovi Agencija nisu osudili napade Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

Njena izjava se odnosila na komentare direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa na društvenim mrežama, gdje je izrazio zabrinutost zbog smrti palestinskih civila u Gazi, dan nakon najsmrtonosnijeg napada na Izrael od osnivanja zemlje 1948. godine.

"Šta se dešava, kada ovde, u Ženevi, imate SZO koja sljedeći dan, 8. oktobra, počne da govori o Gazi?", rekla je Šahar.

Izrael je ranije kritikovao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša kojeg je optužio da opravdava napade Hamasa na Izrael.

Gutereš je odbacio optužbe Izraela i rekao da je riječ o pogrešnom tumačenju njegovih izjava.

08:30h

Izrelska vojska saopštila je danas da je sprovela vazdušne udare na Liban ciljajuči šiitski pokret Hezbolah, saveznika Hamasa.

"Borbeni avioni napali su prije kratkog vremena infrastrukturu terorističke organizacije Hezbolah na libanskoj teritoriji", saopštila je vojska preko platforme X.

Dodato je da su uništeni oružje, položaji i mjesta koje koristi ta organizacija.

Rast napetosti na izraelsko-libanskoj granici izaziva strahovanje o regionalnom širenju rata između Izraela i Hamasa početog 7. oktobra kada je taj palestinski islamistički pokret upao na teritoriju Izraela i ubio više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim vlastima.

Hamas je saopštio da je više od 8.300 ljudi, uglavnom civila ubijeno u izraelskim uzvratnim bombardovanjima u pojasu Gaze.

Hezbolah je juče saopštio da je poginuo jedan od njihovih boraca, čime je poraslo na 47 broj pripadnika Hezboalaha poginulih od 7. oktobra.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je juče za Frans pres da njegova zemlja čini sve što je u njenoj moći da izbjegne da bude uvučena u konflikt, i da strahuje da "eskalacija ne zahvati cijeli region".

(BETA)

08:29h

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je jutros, kako je navelo, izraelsko bombardovanje u kojem oštećena bolnica tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze.

Na snimku objavljenom sinoć vidi se da je treći sprat bolnice dosta oštećen i da se odatle širi dim.

"Pošto su sve neophodne informacije, uključujući koordinate te institucije, koja je jedina bolnica za oboljele od raka, date unaprijed izraelskim vlastima, nema objašnjenja za takav napad", piše u saopštenju, prenijeli su izraelski mediji.

"Opsada i ti, nehumani napadi čiji je cilj da liše palestinski narod u Gazi većine njihovih osnovnih prava jasno krši međunarodno pravo", dodaje se u saopštenju i zaključuje da Izrael mora prestati s napadima na stanovnike Gaze.

Direktor bolnice dr Sobhi Skeik rekao je da su djelimično oštećene dvije sobe male bolnice i sistem za dovod kiseonika i snabdijevanje vodom, te da je sreća što niko nije bio u njima u vrijeme napada.

On je rekao da nije bilo naredbe za evakuaciju prije udara, a da su u prethodnim danima desetine raketa ispaljene na područje oko bolnice.

U njoj je trenutno 100 do 150 pacijenata, 200 zaposlenih i 100 raseljenih ljudi, prenio je AP.

Izrael je u ponedjeljak produbio vojne operacije u sjevernom delu Pojasa Gaze i zdravstveni radnici su izrazili bojazan jer se u vazdušnim udarima ciljaju područja blizu bolnica, gdje se sklonilo desetine hiljada Palestinaca uz hiljade ranjenih. Fokus napada je Gaza Siti, uključujući kopnene operacije severno i južno od glavnog grada.

(BETA)

08:28h

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 25. dan.

Bijela kuća je ocijenila da prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa "u ovom trenutku nije pravi odgovor“ i da bi palestinska islamistička grupa "bila jedina koja bi od toga imala koristi".

Američka izvršna vlast se, s druge strane, zalaže za "privremene i lokalizovane humanitarne pauze kako bi se omogućilo da (humanitarna) pomoć stigne do određenih specifičnih populacija, a možda čak i da se pomogne u evakuaciji ljudi koji žele da napuste" enklavu Gaze sa južne strane, dodao je Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Izrael je krenuo u kopnenu ofanzivu na Gazu, koju je neprestano tukao iz vazduha i artljerijski otkako je Hamas 7. oktobra iznenada napao jevrejsku državu raketama i kopneno.

U napadu Hamasa poginulo je oko 1.400 Izarelaca i više od 220 ih je uzeto za taoce, a u izraelskom odgovoru, u napadu na Gazu, poginulo je više od 8.000 Palestinaca, među kojima je i veliki broj djece.

(BETA)

Bonus video: