Rohani poslao jasnu poruku: Nova vlada će štititi nuklearni sporazum

Iranski predsjednik je dodao kako one u Iranu koji kritikuju sporazum sa međunarodnom zajednicu smatra jednakima Trampu i neprijateljima Teherana
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2017. 14:05h

Iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju se tokom parlamentarnog saslušanja njegovih kandidata za novu vladu obavezao da će sa svojim novim kabinetom štititi nuklearni sporazum s međunarodnom zajednicom iz 2015. godine.

Parlament je u nedjelju potvrdio sve osim jednog Rohanijevog kandidata za ministra, uključujući i dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa. Zarif ima zadatak održati taj sporazum živim i da osigura da se ne ostvare obećanja američkog predsjednika Donalda Trampa o njegovom ukidanju, prenosi Hina.

Rohani je dodao kako one u Iranu koji kritikuju taj sporazum smatra jednakima Trampu i neprijateljima Teherana. Uprkos tome, iranski je čelnik u proteklim sedmicama prijetio da će Iran napustiti taj dogovor u bilo kojem trenutku, a prošle je sedmice objavio da će Iran u nekoliko sati ponovno pokrenuti svoj nuklearni program ako Sjedinjene Države uvedu nove sankcije.

Rohani optužuje Trampa da je pokušao sabotirati taj sporazum iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila kojime se toj državi dopušta koristiti nuklearnu energiju za nevojne svrhe. Njime su se ukinule sankcije nad Iranom uspostavljene zbog nuklearnog programa, u zamjenu za dopuštanje međunarodnoj zajednici da vrši inspekcije nad nuklearnim postrojenjima i obećanje da će Iran smanjiti zalihe uranijuma.

Bonus video: