NASTAVLJENA BORBENA RETORIKA

Sjeverna Koreja upozorila SAD: Dolićete benzin na vatru, niko ne može da garantuje da vježba neće prerasti u sukob

"Zajednički manevri su najeksplicitniji izraz neprijateljstva protiv nas"
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2017. 11:53h

Sjeverna Koreja je upozorila Sjedinjene Američke Države (SAD) da će "doliti benzin na vatru" izvođenjem godišnjih vojnih vježbi sa Južnom Korejom naredne sedmice.

Borbena retorika između dvije zemlje eskalirala je nakon što je Pjongjang prošlog mjeseca obavio dvije probe interkontinentalnih balističkih raketa, bakon čega su se SAD našle na dometu sjevernokorejskog naoružanja, što je rezultovalo upozorenjem američkog predsjednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao da ospe "vatru i bijes" na Sjevernu Koreju, prenio je AFP.

Pjongjang je potom zaprijetio da će ispaliti raketu na američku teritoriju Guam, što je kasnije sjevernokorejski lider Kim Džong Un odložio, ali i upozorio da bi to moglo da se dogodi u zavisnosti od narednog poteza Vašingtona.

Seul i Vašington sjutra počinju zajedničku vojnu vježbu "Ulči čuvar slobode" u kojoj učestvuje više desetina hiljada vojnika što Pjongjang vidi kao veoma provokativne pripreme za invaziju.

"Zajednički manevri su najeksplicitniji izraz neprijateljstva protiv nas i niko ne može da garantuje da vježba neće prerasti u sukob", piše u uredničkom komentaru zvanični sjevrnokrojski list "Rondong Sinmun".

"Zajednička vojna vježba "Ulči čuvar slobode" biće dolivanje benzina na vatru i pogoršaće stanje na Korejskom poluostrvu, navodi list.

Preporučujemo za Vas