I tri libanske djevojčice žrtve rata na Bliskom istoku: "Djeca su izgorjela do smrti u vozilu"

Samir Ajub, lokalni novinar, i ujak djevojčica razgovarao je u ponedjeljak za Rojters dok je probijao olupine automobila. Podigao je školske udžbenike i torbe ugljenisane u eksploziji. "Jesu li ovo školske knjige i torbe terorista?" rekao je.

25625 pregleda 104 reakcija 1 komentar(a)
Samir Ajub, Foto: Reuters
Samir Ajub, Foto: Reuters

Sestre Rimas, Dalin i Lijan Čur spremale su se da otputuju u Bejrut na tamošnje privremeno školovanje zbog eskalacije sukoba između Izraela i militanata Hezbolaha u njihovom rodnom južnom Libanu, piše agencija Rojters.

Kada su krenule u nedjelju, projektil koji je kako kaže Liban ispaljen iz Izraela, pogodio je njihov automobil, ubivši njih tri i njihovu baku, a majka je ranjena.

"Vikala je, gdje su moja djeca, gdje su moja djeca?", rekao je ujak djevojčica Samir Ajub, koji je prisustvovao napadu dok se sa njima vozio u konvoju u sopstvenom automobilu.

"Djeca su izgorjela do smrti u vozilu", rekao je on.

Samir Ajub
foto: Reuters

Ajub, lokalni novinar, razgovarao je u ponedjeljak za Rojters dok je probijao olupine automobila.

Podigao je školske udžbenike i torbe ugljenisane u eksploziji.

"Jesu li ovo školske knjige i torbe terorista?" rekao je.

Samir Ajub
foto: Reuters

Libanske vlasti kažu da je Izrael izveo napad i da će zvanični Bejrut podnijeti žalbu Ujedinjenim nacijama zbog ubistva civila.

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe u nedjelju u Libanu angažovale vozilo koje je "identifikovano kao prevoz za teroriste", i da ispituje izvještaje da je unutra bilo civila.

Sestre Ajub, stare 14, 12 i 10 godina, najnovije su žrtve bliskoistočnog rata koji je počeo 7. oktobra kada je palestinska militantna grupa Hamas napala južni Izrael, ubivši oko 1.400 ljudi, većinom civila, piše Rojters.

Kao odgovor, Izrael je udario na Pojas Gaze koji Hamas kontroliše vazdušnim udarima i kopnenom invazijom i ubio 10.000 Palestinaca, uključujući 4.000 djece.

"Djeca su se igrala"

Libanski Hezbolah, saveznik Hamasa koji podržava Iran, od tada se redovno sukobljava sa izraelskim snagama na libansko-izraelskoj granici, jer raste strah da bi nasilje moglo prerasti u mnogo širi sukob.

U izraelskim udarima ubijeno je oko 60 boraca Hezbolaha i najmanje 10 civila, kažu libanski bezbjednosni zvaničnici.

Samir Ajub kaže da vjeruje da je napad izveo izraelski dron i da je lako moglo da se vidi da su u automobilu bila djeca.

"Djeca su se igrala u blizini automobila prije nego što su ušla u njega i mi smo krenuli. Bilo je jasno da su to djeca", rekao je on.

On i drugi članovi porodice rekli su da je u tom području bilo bombardovanja tokom jutra, ali da je prestalo, a sve što su mogli da čuju je zvuk dronova na nebu prije eksplozije.

Rojters nije mogao da potvrdi Ajubov izvještaj.

Jedna od tetaka djevojčica, Ahlam Ibrahim, rekla je da nije očekivala da će ovo najnovije mračno poglavlje za južni Liban biti poslednje.

"Nije novo sa Izraelom, ovo nije prvi put da prolazimo kroz ovakve stvari", rekla je ona.

Sadašnje borbe označavaju najgore nasilje preko granice od kada su Izrael i Hezbolah vodili rat 2006. godine u kojem je u Libanu poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila, i 158 Izraelaca, većinom vojnika.

Među poginulima u južnom Libanu u aktuelnom sukobu je novinar Rojtersa Isam Abdalah.

Libanska vojska okrivila je Izrael, a izraelska vojska kaže da razmatra slučaj.

Rojters je pozvao Izrael da sprovede "temeljnu, brzu i transparentnu istragu".

Bonus video: