BLOG Izrael: Hamas izgubio potpunu kontrolu na sjeveru Gaze, biće omogućene humanitarne pauze

Sukob izraelske vojske i Hamasa - 33. dan

51250 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa sjevera Gaze, 8. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj sa sjevera Gaze, 8. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2023. 22:26h
Završeno
22:14h

Izrael je izveo vazdušni napad na vojne lokacije u južnoj Siriji što je dovelo do nekih materijalnih gubitaka, javili su danas sirijski državni mediji pozivajući se na vojni izvor, prenosi Rojters.

21:27h

Drugi čovjek Hezbolaha, moćne milicije koju podržava Iran u Libanu, izjavio je danas da izraelsko ubijanje civila u Gazi predstavlja realnu prijetnju od izbijanja velikog rata na Bliskom istoku.

Šeik Naim Kasem je rekao za BBC da bi "u regionu moglo da dođe do veoma ozbiljnih i opasnih dešavanja, poslije čega niko više neće moći da spriječi posljedice”.

Opasnost je stvarna, rekao je on, jer Izrael pojačava agresiju na civile i ubija sve više žena i djece.

21:25h

Izraelska vojska saopštila je da je 50.000 civila tokom dana pobjeglo sa sjevera Pojasa Gaze na jug te palestinske teritorije, dok se vode borbe između militanata Hamasa i izraelskih trupa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Palestinci napuštaju sjever pojasa Gaze, 8. novembra 2023. godine
Palestinci napuštaju sjever pojasa Gaze, 8. novembra 2023. godinefoto: Reuters

"Danas smo vidjeli kako se 50.000 stanovnika Gaze preselilo iz sjeverne Gaze u južnu Gazu", rekao je portparol vojske Danijel Hagari. "Oni odlaze jer shvataju da je Hamas izgubio kontrolu na sjeveru i da je na jugu bezbjednije".

21:24h

Izraelske odbrambene snage (IDF), koje nastavljaju sa "širenjem" svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze, danas su iznijele tvrdnju da su od početka rata sa Hamasom uništile 130 tunela koje je na tom području prokopala ova militantna palestinska organizacija, prenosi Si-En-En (CNN).

"Vojna inženjerija koja se bori u Gazi uništila je neprijateljevo oružje i locira, razotkiva i u vazduh diže tunelska okna. Sa širenjem kopnene operacije u Pojasu Gaze, vojnici osujećuju Hamasovu terorističku strukturu, saopštio je IDF.

Prema navodima izraelskih trupa, "u sklopu aktivnosti kopnenih snaga u Pojasu Gaze, vojnici IDF rade na tome da otkriju i unište Hamasove tunele, a od početka borbi, 130 tunelskih okana je uništeno".

IDF je naznačio i da se Hamasove "pripreme za produženi boravak u tunelima mogu uočiti na osnovu opskrba vodom i kiseonikom koje su u tunelima pronađene".

(BETA)

21:20h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da konvoj SZO i Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) stiže u bolnicu Al-Šifa u Gazi, prenosi Rojters.

20:38h

Izraelska špijunska agencija Mosad sarađivala je sa brazilskim bezbjednosnim službama i drugim međunarodnim agencijama kako bi spriječila napad u Brazilu koji je planirala militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran, saopštio je danas kabinet premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Rojters.

Rečeno je da je tom ćelijom upravljao Hezbolah kako bi izvršio napad na izraelske i jevrejske mete u Brazilu, dodajući: „Ovo je bila široka mreža koja je djelovala u dodatnim zemljama“.

Izmjena: 20:44h
20:36h

Podsekretar američkog državnog sekretara Uzra Zeja i specijalni izaslanik za bliskoistočna humanitarna pitanja Dejvid Saterfild sastaće se u Kairu sa zvaničnicima Egipta i UN kako bi razgovarali o omogućavanju humanitarne pomoći Gazi, saopštio je Stejt department, prenosi Rojters.

Zeja, koja se fokusira na pitanja demokratije i ljudskih prava, prvo će otputovati u Pariz 9. novembra gdje će predstavljati Sjedinjene Države na međunarodnoj humanitarnoj konferenciji o Gazi, navodi se u saopštenju ministarstva.

19:50h

Šef UN Antonio Gutereš kaže da su UN uključene u pregovore o oslobađanju više od 200 talaca koje je Hamas oteo nakon napada na Izrael prošlog mjeseca.

"Imamo obavezu da uradimo sve što je moguće da obezbijedimo puštanje talaca", rekao je on za Rojters, prenosi BBC.

On je takođe ocijenio da broj civila ubijenih u Pojasu Gaze pokazuje da je nešto "jasno pogrešno" u vezi sa vojnim operacijama vojske Izraela protiv palestinske militantne organizacije Hamas na tom gusto naseljenom području, prenosi agencija Rojters.

"Isto je tako važno natjerati Izrael da shvati da je protivno njegovim interesima da se svaki dan viđaju ove užasne slike dramatičnih humanitarnih potreba palestinskog naroda. To ne pomaže Izraelu u smislu globalnog javnog mnjenja", ocijenio je prvi čovjek UN.

Premda je oštro osudio Hamasov napad na Izrael, Gutereš je rekao da je potrebno "razdvojiti Hamas kao jednu stvar, a palestinski narod kao drugu".

"Ako na tom mjestu ne napravimo razliku, mislim da će sama ljudskost izgubiti svoje značenje", rekao je Gutereš.

Izmjena: 22:24h
19:50h

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Mark Regev rekao je da se "Izrael trudi da minimizira kolateralnu štetu".

On ističe da je najvažniji potez Izraelske vojske "pozivanje ljudi da evakuišu sjever", prenosi BBC.

Regev je rekao da se "specijalna humanitarna zona" formira u al Mavasi, zapadno od Kan Junisa.

"Uz obalu, gdje nije Hamasova infrastruktura, govorimo o formiranju humanitarne sigurne zone sa poljskim bolnicama", kaže on.

Ideja je, dodaje, da "dok traje rat postoji sigurna zona za civile u Gazi".

19:49h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da "Izrael ne smije da reokupira Gazu nakon rata".

Blinken je, prenosi BBC, sa samita G7 u Tokiju poručio da među ključnim elementima budućeg mira mora biti - "bez nasilnog izmještanja Palestinaca iz Gaze", kao i:

Ne upotrebljavati Gazu kao platformu za terorizam i nasilne napade

Bez reokupacije Gaze poslije konflikta

Bez pokušaja za blokadu ili opsadu Gaze

Bez smanjenja teritorije Gaze

Obezbjeđivanje da sa Zapadne obale ne mogu dolaziti terorističke prijetnje.

Blinken je rekao i da treba da budu preduzeti koraci koji će donijeti održivi mir, što uključuje "palestinske glasove i aspiracije u centru postkriznog upravljanja Gazom".

19:48h

U Pojasu Gaze su od početka izraelskog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra poginula 92 radnika Agencije UN za palestinske izbjeglice, izjavio je šef UNRW Filipe Lazarini.

Lazarini je na društvenoj mreži X ponovo pozvao na humanitarni prekid vatre.

"Prošlo je mjesec dana od gnusnog napada u Izraelu i brutalnog rata i čvrste opsade u Gazi. Mnogo me boli što 92 kolege iz UNRW ubijene. Nećemo biti isti bez njih", napisao je on.

19:33h

Bijela kuća je saopštila da je više od 80 humanitarnih kamiona ušlo u Gazu u posljednja 24 sata i da otprilike 500 do 600 Amerikanaca tek treba da izađe iz palestinske enklave, prenijela je agencija Rojters.

„Znamo da nas je do sada bilo oko 400, što ostavlja oko pet do 600 stanovnika kada se računaju članovi porodice tamo“, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi novinarima.

19:32h

Izraelski vojni portparol je kazao da je Hamas izgubio kontrolu na sjeveru Gaze i dodao da neće biti primirja u Gazi, već dozvoljavanje humanitarnih pauza.

Bijela kuća je saopštila da te humanitarne pauze mogu trajati satima ili danima, prenosi Rojters.

Izraelska vojska na sjeveru Gaze
Izraelska vojska na sjeveru Gazefoto: Reuters
Izmjena: 20:43h
19:20h

Granični prelaz Rafa u Gazi zatvoren je danas zbog neutvrđenih „bezbjednosnih okolnosti“, rekao je zamjenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države očekuju da će prelaz koji kontroliše Egipat biti ponovo otvoren u „redovnim intervalima“ kako bi pomoć mogla da uđe u pojas Gaze i da strani državljani mogu da nastave da odlaze, rekao je Patel tokom redovnog brifinga za štampu.

18:18h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici NATO-a podržavaju pauze kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne u Gazu, prenosi Rojters.

Stoltenberg je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskom predsjednicom Katalin Novak u sjedištu NATO-a u Briselu.

18:16h

Savez trinaest velikih humanitarnih organizacija, uključujući Ljekari bez granica (MSF), Amnesty International i Oxfam, pozvao je svjetske čelnike da insistiraju na prekidu vatre u Gazi, nakon mjesec dana rata između Izraela i Hamasa.

Organizacije "pozivaju francuskog predsjednika Emanuela Makrona i šefove država... da učine sve što je u njihovoj moći kako bi postigli trenutni prekid vatre", rekli su u saopštenju, dan prije održavanja humanitarne konferencije o Pojasu Gaze u Parizu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ostali prioriteti trebali bi uključivati "konkretne mjere za oslobađanje civilnih talaca i zaštitu sveg civilnog stanovništva, jamčenje ulaska humanitarne pomoći u Gazu i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava", rekle su skupine.

Uz MSF, Amnesty i Oxfam, potpisnici su i Action Against Hunger, Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) i Međunarodna federacija za ljudska prava.

"Dobijamo sve više očajničkih poziva za zaštitu i pomoć od naših humanitarnih radnika unutar zatvorenog Pojasa Gaze", rekao je šef NRC-a Jan Egeland u izjavi.

"Neprihvatljivo je da još uvijek nema humanitarnog prekida vatre, humanitarnog koridora i kraja zagušljive opsade" enklave, dodao je.

Izmjena: 21:27h
17:22h

Hiljade palestinskih civila krenulo je danas u povorci sa sjevera Gaze tražeći utočište od izraelskih vazdušnih udara i žestokih kopnenih borbi između izraelskih trupa i militanata Hamasa, prenosi Rojters.

Egzodus se dogodio u četvorosatnom prozoru mogućnosti koji je najavio Izrael, koji je poručio stanovnicima da evakuišu sjever okružen oklopnim snagama ili rizikuju da budu zarobljeni u nasilju.

Ali centralni i južni dijelovi male, opkoljene palestinske enklave takođe su se ponovo našli na udaru pošto je rat između njegovih islamističkih vladara Hamasa i Izraela ušao u svoj drugi mjesec.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je u vazdušnom napadu koji je pogodio kuće u izbjegličkom kampu Nuseirat u srijedu ujutro poginulo 18 ljudi. U Kan Iounisu, šest osoba, uključujući i mladu djevojku, poginulo je u vazdušnom napadu.

17:19h

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao je da su ratne zločine počinili i Izrael i Hamas u sukobu koji je izbio prije nešto više od mjesec dana, prenijela je agencija Rojters.

„Zločini koje su palestinske oružane grupe počinile 7. oktobra bili su gnusni, bili su ratni zločini – kao i nastavak držanja talaca“, rekao je Volker Tirk na prelazu Rafa u Egiptu na granici sa Gazom.

„Kolektivno kažnjavanje palestinskih civila od strane Izraela je takođe ratni zločin, kao i nezakonita prisilna evakuacija civila“, dodao je on.

17:18h

Evropska unija (EU) će preuzeti vođstvo u organizovanju što je prije moguće mirovne konferencije o sukobu između Izraela i Hamasa, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, prenosi Rojters.

Obraćajući se Evropskom parlamentu, on je dodao da će konferencija biti inspirisana prethodnim mirovnim inicijativama i Abrahamovim sporazumima.

17:16h

Holandija šalje vojni brod prema Kipru u istočnom dijelu Sredozemlja za korišćenje u operacijama humanitarne pomoći za Pojas Gaze, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Mornarički brod takođe bi se potencijalno mogao koristiti za evakuacije", izjavila je 8. novembra ministrica obrane Kajsa Olongren.

Kipar nastoji uspostaviti pomorski koridor pomoći koji može donijeti stalan protok humanitarne pomoći ratom razorenoj Gazi.

Ollongren je to nazvala "vrlo važnom" inicijativom i otputovala je na Kipar na razgovore o tim naporima.

Mornarički brod trebao bi isploviti sredinom novembra i stići na Kipar desetak dana kasnije. Jedna holandska mornarička jedinica već je stacionirana na Kipru, uključujući dva transportna aviona.

Prema njenim riječima, avion bi se mogao koristiti za dopremanje medicinskih potrepština u Pojas Gaze.

Bonus video: