Mnogi će umrijeti jer ne mogu da se liječe

Pogoršava se zdravstvena kriza u Gazi za Palestince sa hroničnim bolestima

17808 pregleda 2 komentar(a)
Djevojčica oboljela od kancera u bolnici Rantisi u Gazi, Foto: Reuters
Djevojčica oboljela od kancera u bolnici Rantisi u Gazi, Foto: Reuters

Tahrir Azam, medicinska sestra u bolnici Makased u istočnom Jerusalimu, 16 godina je brinula o mladim, teško bolesnim palestinskim pacijentima.

Otkad je izbio rat Izraela i Hamasa prošlog mjeseca, ona se muči da ih pronađe, piše agencija Rojters.

Oko stotinu pacijenata iz Gaze obično svakodnevno dobija njegu za složene zdravstvene potrebe, kao što su liječenje rijetkih karcinoma i operacija na otvorenom srcu, u bolnicama poput one u kojima radi Azam, kao i na okupiranoj Zapadnoj obali, u Izraelu i drugim zemljama, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

To je prestalo nakon napada islamističke grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubio 1.400 osoba i uzeo 240 talaca. Izrael je nametnuo potpunu opsadu Gaze, bombardujući promorsku enklavu i pokrenuvši kopnenu ofanzivu. Ubijeno je više od 10.000 Palestinaca, uključujući više od četiri hiljade djece, prema podacima zdravstvenih zvaničnika u Gazi koju kontroliše Hamas.

Azam i njene kolege od tada pokušavaju da dođu do pacijenata, uključujući provjeru Fejsbuka sa vide jesu li još živi.

„Vidjeli smo objavu da je jedan od naših malih pacijenata ubijen u napadima. Bio je u bolnici prije samo nedjelju dana. Imao je šest godina,“ rekla je za Rojters. „Njegov lik mi ne izlazi iz glave“.

Sa onkološkog odjeljenja bolnice Rantisi
Sa onkološkog odjeljenja bolnice Rantisifoto: Reuters

SZO vrši pritisak da se najranjivijima među hronično bolesnim omogući da izađu zbog liječenja. Druge zemlje su ponudile da prime pacijente, uključujući Egipat, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Prije rata, oko 20.000 pacijenata godišnje je tražilo dozvolu od Izraela da napusti pojas Gaze radi zdravstvene zaštite. Djeca čine skoro trećinu. Izrael je odobrio oko 63 odsto zahtjeva za izlaz iz medicinskih razloga 2022. godine, prema podacima SZO. Zdravstvene ustanove u Gazi su opterećene usljed 16-godišnje blokade koju sprovodi Izrael i stalnih talasa sukoba.

Krhki zdravstveni sistem enklave je blizu kolapsa, usred vazdušnih udara, porasta broja pacijenata sa povredama i naglog smanjenja zaliha ljekova i goriva

„U prethodnim ratovima, prelaz bi se zatvarao na dan-dva, a onda su pacijenti mogli da prođu. Ovo je prvi put da postoji tako sveobuhvatna zabrana kretanja i pacijenti iz Gaze ne mogu da izađu“, rekao je Osama Kadumi, nadzornik bolnice Makased.

„Što duže čekamo, to će gore biti stanje nekih pacijenata. Mnogi ljudi će umrijeti zato što nisu imali pristup terapiji.“

Rojters piše da se zabrinutost ne odnosi samo na najsloženije slučajeve. U Gazi ima 350.000 pacijenata sa hroničnim oboljenjima, uključujući rak i dijabetes, kao i 50.000 trudnica, prema podacima organizacija Ujedinjenih nacija.

Ranije je većina mogla da dobije medicinsku njegu u Gazi, ali sada UN kažu da je krhki zdravstveni sistem te teritorije blizu kolapsa, usred vazdušnih udara, porasta broja pacijenata sa povredama i naglog smanjenja zaliha ljekova i goriva. Dozvoljen je dotok pomoći, dok je oko 80 pacijenata pušteno da izađe.

Bolnicama nedostaje zaliha, što izlaže riziku desetine pacijenata
Bolnicama nedostaje zaliha, što izlaže riziku desetine pacijenatafoto: Reuters

Za oko hiljadu pacijenata u Gazi potrebna je dijaliza bubrega da bi preživjeli, ali 80 odsto aparata je u lokalnim bolnicama pod naredbom za evakuaciju, saopštila je SZO. Jedina onkološka bolnica u Gazi više ne funkcioniše. Izraelska vojska je poručila civilima da se evakuišu iz sjevernog dijela Gaze, gdje se nalaze neke od bolnica, dok sprovodi kampanju uništenja Hamasa. Vojska kaže da Hamas svoje komandne centre krije ispod bolnica. Hamas to poriče.

Dok bjesne borbe, oko 400 pacijenata i njihovih pratilaca koji su prije rata napustili Gazu radi liječenja zaglavljeno je u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, saopštila je SZO. Mnogi se muče da stupe u kontakt sa rodbinom zbog oskudnih mobilnih usluga i struje u Gazi.

„Nisam mogla da im javim kako je prošla operacija,“ rekla je Um Taha al-Farah, koja je 5. oktobra dovela šestogodišnju unuku Halu u bolnicu Makased na treću operaciju kičme. Halina majka nije dobila dozvolu da bude sa njom u bolnici.

Kada Halin otac pozove, uspiju da pričaju minut prije nego što se linija prekine.

Hali nedostaju roditelji i dom. Ona drži crtež sladoleda, zeca i djevojčice. „Volim mamu i tatu,“ piše u oblačiću pored usta figure.

„Ne znam ko je ostao od moje porodice. Sigurna sam da mi ne pričaju sve,“ rekla je Um Taha.

Bonus video: