MMF nezadovoljan ponašanjem Argentine

Sada se ponovo strahuje da će ta zemlja ostati bez novca

4409 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Buenos Ajresa, Foto: REUTERS
Detalj iz Buenos Ajresa, Foto: REUTERS

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nezadovoljan ponašanjem Argentine, kojoj je dao kredit od 44 milijarde dolara.

Sada se ponovo strahuje da će ta zemlja ostati bez novca.

Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva agencija Rojters, Odbor izvršnih direktora MMF-a je 30. oktobra imao sastanak na kojem je razgovarano o ekonomiji Argentine.

Država je pogođena trocifrenom stopom inflacije, prenosi Klix.ba.

Na sastanku je izražena zabrinutost brzinom kojom Argentina troši međunarodne rezerve od trenutka posljednje MMF-ove revizije kredita, u augustu ove godine.

Ocijenjeno je da argentinska Vlada loše upravlja programom kredita, te da ekonomske mjere, uz skoro potrošene novčane rezerve i precijenjenu valutu, nijesu usklađene s programom.

MMF-ovo finansiranje je ključno za Argentinu. U avgustovskom izvještaju ove finansijske institucije je navedeno da Argentina ne implementira dogovoreni program.

Uprkos tome što je MMF napravio određene ustupke Argentini, njen ekonomski smjer je zabrinjavajući. S obzirom na to da je MMF sada odlučniji u svojim stavovima, strahuje se da bi mogle biti ugrožene buduće isplate.

Sve se ovo dešava kada je Argentina, kao najveći svjetski izvoznik sojinog ulja i sačme, pogođena najtežom sušom u posljednjih 60 godina. Upravo veliki dio prihoda ostvaruje kroz izvoz. Prema berzi žitarica Rosario, poljoprivrednici su u proizvodnji soje, pšenice i kukuruza suočeni s gubicima u iznosu većem od 14 milijardi dolara.

Pred Argentinom je drugi krug predsjedničkih izbora, a biraće se između peronističkog ministra ekonomije Sergija Masse i kandidata krajnje desnice Javiera Mileia. Rezultati anketa pokazuju da će izborna trka biti tijesna.

Argentina je 2018. postala najveći dužnik MMF-a, nakon što joj je odobren kredit od 57 milijardi dolara za izvlačenje iz ekonomske krize. No, taj program pomoći je propao. Godinu kasnije, dogovoreno je da se MMF-u vrati i dalje dugovanih 44 milijarde dolara.Ta država je dva puta bankrotirala, 2001. i 2014. godine.

Bonus video: